Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
ff sony nikon
aps c fuji
m43
有乜原因巴打會玩咁多系統?鏡頭群喺咪同1set 加adapter?
鏡頭群全部唔通用 ,nikon 係slr

原因係:屎忽痕 , 唔同環境用唔同系統
Sony a7C
Fuji XE4
Olympus E-M5, E-M5ii, E-M1ii

富士玩落感覺最似以前玩E-M5系列嗰種輕便,但係真係無咁可靠,尤其是對焦同防震。而家a7C仲輕便過E-M1ii,係色水真係差啲,其他機能完全贏晒。
想當年人生第一部相機都係PENTAX
我仲以為已經絕左種
歷年影過嘅好相都係M43
咁而家咩時候會拎出黎用
多修用唔同鏡真係難搞
我本身係SONY FF
諗緊玩埋M43定係買部RX III/ Q2/ X100V好
都係為左輕便啲
巴打呢個組合同我差不多
不過我A74再多多2支鏡咁解

咁你而家有冇話咩時候用咩機多?
APSC 同M43你點決定咩時候用咩
雖然A7C係輕左好多,但係鏡果方面應該都係明顯重過M43果邊?
因為其實我係覺得部A74有時太重,唔想拎出街, 所以先諗緊入唔入M43
如果玩啲2.8光圈定焦重量唔差好遠或者輕過,甚至tamron 28-200有2.8 - 5.6。散景等同m43嘅1.4,入光少啲不過高iso補返。

不過係同em1ii比較。
m43 只用長焦同超廣 影星軌 同livecomp,其他焦段唔入

apsc for 行街同fd 影下她

m43 唔影人像純粹係em5ii 前既機影人既skin d 色好差,印象問題
其實好睇你用咩焦段多
我多數用18/35/85多, 如果FF計FE 35/85 對比M43 同焦段既頂級pro or dg鏡,size唔會差太多

就算而家12-100 f4 pro 雖然好似好勁,但sony 支龍仔28-200 size已經差唔多

我m43唯一留番係8魚,同75 f1.8 同75-300 純粹同焦段無乜野代替到
我用EM1系/OM1+大43 SHG鏡 or GH5s+假奶
都出到很滿意既人像膚色
覺得係鏡頭因素多
屎忽痕會
不過隨咗情感都唔會, 我覺得z好好多
em1iii 同g9我都有用, 現代機係無以前偏黃問題
只係同期已經有ff機,影人像就唔使再揀m43
G100 + S5 II 雙修
史上性價比最強組合
1.2 Pro 太重
不如玩Nikon 1.8 S Line
Pentax只用菲林時代
玩過舊嘢就唔會中而家啲marketing計
知自己需求係咩

覆返雙修
數碼機對焦最緊要
m43除咗旗艦機之外都比唔上sony, 但旗艦都唔輕
要輕便整返部RX100 5a或者GR Q2 Q3換吓口味囉
我本身就係諗緊入支t28-200,諗住輕便啲
睇睇下睇到黎m43

又係到諗定係入ricoh gr griiix/x100v/q2
thank you巴打

咁其實巴打對你黎講換om1係咪就可以棄apsc
(sor, 完全新接觸, d型號野完全唔熟)
本身入m43其實係想輕鬆玩下wide同tele, standard反而唔會掂太多
啱啱覆左另一位巴打,我本黎就係睇28-200睇到入黎m43

btw thank you
對巴打黎講重量體積係咪唔算太重要
話雖如此,但巴打你都喺m43 post
我本身都係諗gr q2果邊, 諗諗下發現都仲有m43呢個選擇可以考慮,所以入黎問下大家意見

q2之前有諗過買monochrom, 不過有啲怕會後悔
q3太貴,連睇都冇睇到 rx100冇乜考慮到, 一件頭的話想玩定焦多啲

唔該哂巴打
睇場合啦
但而家ff 無反配定焦其實又唔係真係好重

但巴打你都喺m43 post

咁你問我係咪雙修我咪答仲係雙修緊,因為情感問題而冇一刀切

我以前係Olympus fans 嚟,舊登嘅WhatsApp group 我都有入去交流

但Olympus 個牌子都賣埋,新公司亦冇咩特別🤷
個人睇法啫,我個人認為冇咩前景,所以我轉咗會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞