Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
機身 HDR 啲色好怪
我就係覺得機身 hdr出黎d效果好差
原來要入電腦gen

1000 有1000既影法既,壓到多d 光位拉長d 快門
支OM 20mm f1.4
日亞7萬yen 都唔駛, 仲可以直寄香港, 平過香港2手舖果啲價.

好耐無拿支75mm神之光影相.,今日都帶它曬下陽光先

想問各位 呢張圖咁化喺因為對焦唔到定手震(已經喺安全快門之上)
用緊em5 ii + 40-150 F/4 ,諗緊使唔使升級Om5
手震
但快門已經好快,有乜方法搞搞佢
快門幾快 1/300s 以上 ?

如果懷疑機/鏡有問題,可以上腳架試清楚。

如果人為手震,惟有多啲練吓石膏手
定係個人郁所以濛
似係唔中焦
但機入面睇相粒綠點又真喺中左塊面,但快門已經1/500 請問係咪理論上已經唔會比手震影響?

而家om5嘅對焦防震係咪會再勁啲
各位如果想入手支wide angle 影風景/夜景/星空,會有咩建議?睇緊7-14 f2.8同8-25 f4邊支好,或者有冇其他建議?
本身用緊OM 5/ 12-40 f2.8/ 40-150 f4/ 12mm 2.0
推8-25 但好似同你重覆左?
我以家係825+40150
8-25同你12-40 同12/2 撞晒, 光圈又細 , 唔係首選
7-14唔係唔好,計range 係12 40 接軌,但如果影星空同夜景

p 記9mm f1.7 , o 記8魚 個人覺得理想d ,,無論光圈同便携度
喺唔撞你本身已有焦段下可以考慮嘅如下

星攝第一梯隊
OM 8mm f1.8 (毫無疑問星空第一),唯一缺點上不到鏡前filter
可以用OM5機身內置defish 做埋ultra wide鏡,當然邊位就爭啲
DG 12mm f1.4 完美replace 12mm f2 ,星芒No.1
M43星空鏡第二選,唔想有魚眼效果呢枝係第一選擇
拍星空Timelapse

Ultra wide 8-25mm完勝7-14
我有7-14都因為8-25賣了,呢個zoom range係好用到不得了,可以正常上filter,邊位實淨好多,夜景就無計,推高ISO。

所以結論
12mm f1.4 星空加夜景
8-25 日出玩到日落

12-40可以收工
有無OM1師兄解釋吓LIVE BULB/ Time同 live composite 應該點用?小弟新手
係咪模到前玉後玉
感謝!我終於知道live time同live bulb嘅分別啦
OM1 12-40
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞