[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔算
GMii解決到嘅問題只有GMii解決到
如果唔係點解明明睇張相分唔到兩支鏡都一定要買GMii

到而家仲未見過佢啲相我真係好想睇
其實想點 係咁重複呢句
個比喻又垃圾
見佢認相又唔敢認
Post相又唔敢post
又要拎支GMii出黎威又要戴頭盔
旅行睇你影咩多
我影風景多嘅覺得Zoom range > 光圈
因為唔洗成日都開盡光圈
而影夜景為咗少Noise,少炒相都會落腳架
當然如果只可以Handheld就另計
而有啲相,唔夠Wide就係唔夠Wide
Tele都仲話可以Crop Wide就要睇環境比你行後幾多,但係個透視都會唔同咗
點影都影唔到最靚個角度

至於大光圈就點都係有好過冇,但旅行就睇你影咩多
再排個優先次序

早排去日本鳩影
好似越黎越多唔係呢個post長駐入黎
Btw其實我冇記錯性好似有ching有齊2470gmii同2070g
方便的話可唔可以分享下用後感
我overall見到2070真實用家用後感都係有讚冇彈
反而未用過個兩個係踩
睇唔出係日本
Ching呢張參數f幾
所以話係鳩影
唔代表日本的
1635GM
35mm
F2.8
有實有,但想講其實原廠王牌焦段係一定好賣。
佢好賣係基本黎,唔好賣間廠要反省下。
只不過你渣過16-28呢d焦段撚過諗過,就會發覺20係好似個分水嶺黎。
我就係呢個原因而家先諗緊1635定2040

利伸想當你係正常人討論而唔係一隻gm獸
屌 希望佢快d出二代啦
但係你屈人情願入多支鏡都唔買2470丫嘛
講到2470一支頂2支,反2470就係要人買多支都要反咁
我冇夜拍需求,2070都係一支頂2支啦,講個人需求架咋嘛
邊個咁得閒反支鏡啊
如果GMii 可以再輕啲就好
餐行一機兩鏡再加其他嘢都幾重下
應該咁講
Gmii同副廠 畫質操作上分別
一般人未必睇到/在意
事實上比好多新入坑新仔睇圖片compare都真係分唔到

但個價錢同焦段分別上就好多人會在意
都係個句始終一支開兩支
唔用黎買多支可以用黎買機場,請model etc
我諗最多去到5字中
Tamron 1728同sigma 1628
少左7mm先做到4百幾g
但少左35焦段用途窄左好多
買機票
sor, 35150同gmii真係不相伯仲
hi傻西
公道大師黑化
言下之意,gmii影到35段有2光圈?
想講連登呢d二元對立post
永遠見唔到喺中間既人出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞