[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
其實想追求啲新嘢 用開短焦距想試嘗試新事物
Out左筆直算唔算搞掂哂
用70200試下個重量岩唔岩手先
35150同70200差唔多重
搞掂左個荷包
咁35150啦
比你以前玩開富直多左80-150遠個段
35一般夠你街拍影下條女,唔會要企到好遠
巴打你下下都覆得好正
我本身都係用35mm, 用左6年
而家升級左35150, 發現新世界咁
好的 玩住呢一支先 將來睇下再有無需要換新鏡
其實我諗兩支鏡都可以負擔得起嘅 都明白Sony同富士係兩個唔同嘅世界黎 但上面有巴打話兩支鏡重覆
要wide鏡既可以睇下16-35G PZ
或者再等下16-35GM2
係咪每個買gm既人都要叨你光
自從有呢支鏡後
慢慢發掘到用長焦影風景既樂趣
睇番我個回覆 你有千百種組合。
同你到底係有筆直定無限筆直。
無限筆直咪直接原廠大三元
係有限講出黎大家再幫你諗
你無零兩可好難做
兩支鏡既話1635+35150
應該夠你影
講左2板你重係到講緊人地第一次留言個comment, 中間啲內容你全部skip曬
人地想試新野
2470同佢富士焦段overlap
28200我有提過下
不過我自己用過理解過,28 wide個段開波同35 wide個段都係唔夠wide。
冇wide去到20最後都係好大機會要搭多支wide鏡。
而35150影出黎又好j過28200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞