[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Go to Sony’s website, I can still do it at 14,990, just tried.
想問下呢度有冇人熟Sony嘅收音咪
遲幾個月會去旅行登山諗住拍片想啲footage 有清楚嘅環境聲
剩係睇實測呢支ECM-XYST1M睇字覺得係啱我心水
但係我見佢都出咗一段時間都成六年會唔會太舊

會唔會買支新啲嘅收音咪例如支ECM-B10會好啲而且同上面個支有差唔多效果

我貼埋圖啦啲咪嘅型號名好撚複雜
點解佢可以夠膽post出嚟
你P圖都算啦,但係會唔會P得有啲離譜咗啲呢
至少調返岩色都得掛
原本都以為佢玩嘢,但係睇返佢Facebook
A1幾時先出第2代?
可以用部A1 影出嚟仲衰過用電話影,呢啲咪實力囉,我哋識條毛咩
出年奧運大機d
手掌發黃 睇睇中醫好
沙黎架
咪個科技從來都差不多
但任何機頂咪都唔好抱太大期望
XY收環境聲會好D,但壞處係乜都收
Shotgun就主要係收前方聲,但距離一遠又出事
Sony咪好在個interface直接入機,唔使經PREAMP/ADC,可以令你省到唔使特別另外拎部錄音機,但壞處係Sony咪質素普通
所以其實你主要係買個方便,一般黎講都好夠了
佢似乎真係好鍾意自己啲相
我見佢Facebook個人相簿嗰啲仲誇張
如果我影到我條女咁重po FB, 大家應該唔洗再見到我係到留言
買就下面果支,夠輕又有得改指向性,佢hot shoe位同本體中間有層緩衝,你揸機夠穩唔會有d怪聲

不過記得想後期執聲唔好開果d low cut filter
新手想買
主打人像
sony 50/1.2 同 50/1.4 兩支鏡黎比
邊支性價比會好啲?
重量都要考慮下
兩支都唔平冇得性價比黎計,兩支除左重量差得遠其餘野好難分到

想平想輕就一定係1.4,差果少少錢唔介意/有1.2情意結/大支都冇咩所謂咪1.2
新手想入支 70-200
請問支F4 除咗舊 喺其他質素上有無咩大問題
又見你地又話出新鏡驚尾水
又唔想入GM F2.8 咁重
有冇原廠情意結
冇可以諗埋t 70180
GM2 唔重
你支F4相比都唔係輕好多
但質素就爭好遠
GM2輕鬆手持,壓縮感好勁
70200GM2 係堅正,強烈推介
thanks bro
大家常唔常用到F2.8
如果夜晚影車pan相,F2.8就大派用場
好撚EPIC
佢好似張張都用lightroom 搵個object 之後推光佢咁
笑到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞