[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
本身用開a74開工,但借左比人開工
只要apsc個焦距夾啱都有信心嘅(利申未用過apsc)

今次收少少錢幫熟人畢業留倩影啫
就係唔想重,我有諗過1635gm + 24-70gmii
但係咁樣就黎多成kg,個背囊仲要預多個位比枝鏡
同埋有時旅遊景點多人真係冇時間換鏡,後面成川人排隊等影

反正我多數旅行先會影相,睇黎都係等多陣先再諗鏡頭,睇下1635有冇gmii再算
未識用咩光圈最好依家我部a7c當傻瓜機咁用,最多有時用下A mode
先了解啶光圈/快門同ISO分別係用嚟控制乜同對万張相嘅效果有咩影響先就會多啲 idea.
兩枝都用過 最後揀左2470gmii + 20.8g
1635個range影山影大景就得 影人影街既話<24mm張相會有d空洞同變形
同埋wide黎講2.8mm唔算大 冇咩散景效果
所以長插2470 , 有需要時換wide就可以
如果去歐美影建築大景就當然1635方便
你手頭有28-70 F2.8
無必要upgrade 24-70GM2
考慮下其他焦距鏡好過啦
首先要記既係光圈係影響景深之外,最重要係影響畫質

呢d價位既鏡通常都係收一級光圈先係畫質比較好,例如f4開始

你睇呢條片就見到一收光圈就邊緣位既失光越黎越少,中間畫質係f4果度sharp返(影錶果段)
但收得太細例如f16支鏡會因為繞射反而會冇咁sharp
https://youtu.be/Pt750s7zNRI

光圈/快門/iso你點都要心入面set好個range出黎,要諗邊樣唔可以再多,邊樣唔可以少過呢個下限

你影景可能會覺得f2.8同f8應該差唔多,以為個距離已經去左超焦距,但其實放大睇係個景深可能仲係度

咁你想成張圖都好sharp同埋大d超焦距既話,咪set個target係 f8~f4
f8搞到你a mode既iso太高/快門太低咪再較返大d去f5.6咁樣慢慢試

調返轉想影人要景深咪f2.8~f4,再收就會景深會冇咁覺

快門同iso又係同樣道理,日頭影相用auto iso,你係唔想超過1600iso既話你再set上下限100~1600iso
唔想手震出事咪set a mode 快門下限1/60
其實F4光圈夜晚夠唔夠做,忽然個個推20-70
黎黎去去都係個幾條友反2470gm2反到上晒腦
真係要平d 寧願t2875都好過2070
唔夠,其實比到1.8你都未必夠

唔夠光就係唔夠光,落個腳架先係治本方法
扣係背囊條揹帶係PD capture v3,旅行恩物
其實會唔會覺得掛住果邊特別重左,之前都諗過試,拖拖下無左回事
邊度買平啲?我見個價都幾大上落
得你咁好心機同佢地糾纏
睇佢地比人意見就笑死
2470焦段尷尬 2070就正啦
2.8係細光圈 要大光圈就一定要定焦
要光圈又要變焦就推2875 個陣少左8mm又唔尷尬

總之就一定唔好2470gm2
到人地有budget 就叫人買副廠買多幾支仲好
咁樣出門影相就唔尷尬啦
Yeah I wanna get this too
我用a74 + sigma 2875,冇咩特別重左一邊既感覺
好耐之前見過人夾D800+小黑五
影嘅野唔同又有影響呢?如果你單純影夜景會落腳仲會唔會用最大光圈?
如果夜晚影人唔補燈嘅話又真係2.8夠用?

上面有推過嘅都重覆講過好多次,“唔想去旅行影嘅時候個背景係邊度都認唔到”,我諗呢個情況巴打有2.8都唔會開盡2.8掛?

加上同一支鏡有20至70,又唔算重咪變左旅行多人考慮呢支咁解
PD眾籌緊個Micro Clutch原來跟埋個plate for capture v3
對我黎講呢個簡直係完美組合

slide lite同cuff而家都少用
果個硬係覺得手指粗會用得唔舒服咁
再者,討論係咁嫁啦,你睇下例出黎嘅point你認唔認同嫁姐

可能你揸住2.8會發現唔夠大要上定焦呢,又可能覺得4都夠用呢?

講2070講副廠講多幾支鏡嘅人一路都有分析下情況同特點,無人夠膽掉低一句搞撚掂就走左去巴打唔肉赤嘅咪入支gm2睇下係咪搞撚掂哂所有問題囉,真係解決到又唔係壞事丫,起碼你有鏡岩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞