[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
夜晚都要分市區定近郊,之前京都影夜楓F2.8都唔夠做
有得較長短嘛
Handgrip大既機用micro clutch點都會有d逼
同埋micro clutch底嗰塊鐵板會擋住換電位

有人接受到2.8影夜晚,唔駛換定焦大光圈咪2470
我話我用2070直頭講緊夜晚唔點影相
個個人唔同用法,邊支鏡都唔會一支打天下架啦
如果要換電就要spectify model
而家就可以fit幾部機,有好有唔好,所以佢先整個埋條磁石key

同埋到A73 A74我都好少要即日換電,對我黎講問題不大
或者可以睇下大clutch啱唔啱用
我自己都係用緊大clutch + capture v3
覺得幾好
5舊水back黎玩下
A74唔岩咪俾部leica q用
a73核電

暫時a74覺得雖然短過73少少但係都仲係長氣嘅

不過第一眼有俾佢吸引到嘅,如果插40g /20 1.8,用果條野好似好fit
有錢人
認同
真係一支搞掂哂,三間大副廠同原廠另外三條線一早唔存在
哩啲咪就係你推gm推得柒既位囉
人地推鏡會講限制
我懶唔換ultra wide夜晚唔影相,2070岩岩好
有巴打鐘意一支到150,有大境先換20 1.8
到你口中就變成要買多幾支鏡
買2470,要cover到tele端咪又係要買多支70200/70180/100400
之前 都諗過
到底20-70 +支定焦 定一支2470gmii搞掂
但發現自己旅行少影夜境 同低光 加上發現 夜晚唔落腳靠2.8光圈都係唔多夠 就唔諗支2470gmii
拎支輕定焦會更好 一係就貪方便用電話影算 定焦都唔拎
之前想買 因為個快拆好似幾方便
但見到有人話會刮係咪真
https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=164&t=5707214

慣咗頸繩圈住部機一舊嘢咗塞落袋
所以唔敢買
唔出奇,除左快拆位佢重有兩個quick adjust有機會會括到
你既然慣左打個圈塞入袋咁快拆其實冇咩用
應該會買slide lite
真, 所以我一支35150搞掂曬
我有慣性拆帶先放番入袋所以冇留意,同埋我有用式塊plate
Canon版有人同你一樣放左支2470 2.8換20105 4
一圖解答
咁樣算唔算一枝搞撚掂24-70同70-200
Im not alone,

睇場合睇情景有時覺得如果同樣情景4完全唔夠嘅時候,單靠2.8都唔能夠解決個問題
35150係好wo
fit曬
差151-199就齊焦距
而且支支都最top咁濟
1635今年內出唔出到gmii呢
而家680g2希望可以再減重。
Sigma 150-600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞