[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
新手想入一部 日本旅行用 影景為主,當然都會影人像
如果影遠景例如日落同撚雀又推薦咩鏡
佢有好多個requirement
就算兩支都建議你1635+35150,如果2470加35150就真係整估你

如果你希望頂配可以考慮2470加70200,

正如同巴打你傾左兩句你話想要新鮮感,所以推介第一個組合,當然28200都係可行選項不過相較之下就少左16~28

上面兩個組合,第一個比較貼近你筆直,第二個組合如果你選擇2470GMII,一開波你就OUT筆所以如果你話兩支都負擔到,好睇你上限到底玩幾大
玩耐左2470其實會覺悶
係,反正兩支都唔夠wide點都要補一支
35150水貨而家唔洗1皮,移民前想整返支
你係賣機換定點先

我係你就留部xt30再加a7+wide鏡,fuji都係缺wide zoom,如果等效28mm你覺得夠影咪反轉睇70180呢d
雙機雙鏡點都方便過你一機幾鏡,你同人一齊去仲可以比埋人地用,你自己既負重都除2

你本身有standard set,用慣用熟冇咩必要換,亦都冇咩必要買咁多鏡黎cover,你咁買既話都已經偏離晒你想要既輕便d
富士啱啱出左龍仔11-20
想問各位騰龍買水貨鏡有問題既話,港代理會唔會整?因為想入支50-400做旅遊鏡
香港代理講到明唔整水貨
所以水貨價平一大截
比錢都唔整
lm
咁即係要買返行貨
拎返當地整?
如果遲啲會走嘅話Tamron係咪買行定水都無分別
行水 50-400 爭成千幾蚊
當買嗰5年保養
雙機撚表示好想全出24 35 50.2 135 換做2470 同70200
呢排每次都係sony +部中片出動
懶得換鏡之下sony長插35 或者50冇換過鏡
24.4好正喎
24同135 出動率太低
竟然咁多支定焦未買變焦
今日終於有A7Rii試咗A7RV
成件事唔同晒咁
以前買過次2875, 用到自己慣用邊段之後就放左佢轉返定焦
啲定焦出出入入都係換曬做gm 算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞