[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
今日終於買左a7iv+ 28-200
柒左用mox比無得分期
好似有得apps入面㩒
要比息

原意意住分期無痛出機,依家變左淨食到d回贈,但都仲貴過細鋪買少少
巴打你磨咁耐埋門甩腳
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=35361
6700如果賣萬五呢個價
佢點打贏自己個部a7c
呢個係味另類手法做a7c速銷
係鏡頭mount
如果有用開啲雜物牌手動鏡轉接環會唔會易啲刮花
介唔介意講下原因 r5 高iso表現唔係差咩
定係後期del noise
巴打意思係推高iso,用F4,唔洗用2.8
應該唔關, 我舊r3 鳩隊原廠gm 都可以花曬
應該硬傷位黎
呢d位有磨擦,用得多點都會花
想唔花應該只有少d換

左計右計
算死草
最後同現金比哂冇分別

不過都比較緊z7ii定a7iv
Z7ii高像素機黎
對手應該係a7r
太誇張地貴
A6600 賣緊$8500,貴成倍
睇人比多數係咁比,無揀個原因係行水差得遠,支kit鏡無貨同埋無反mon
本身都用開sony其他產品小小鍾情個牌子
睇價錢既姐,邊洗睇對手係咩

btw最近諗住雙機雙鏡,最後都係買1手z7唔買2手a7riv
gm獸真心癲
天涯鏡post都叫2470
Respect行動力
無所謂嘅,每個人個天有幾高地有幾闊都有自己定義嘅
用Sony 生日優惠出 a7R5 同 2470F2.8 GMii 可以各減2000, 算唔算okay
a6600轉a7iv用咗個零月,
而家再買埋 tamron 20-40mm,
同支35-150夾埋一齊用算係應付到大部份工作....

有無必要買多支副廠長焦(少用但有時靠35150crop係有啲唔夠用)

想買埋ND / black mist 個啲fillers
請問有無話邊隻好用/靈活啲
緊係ok,生日優惠點先有
T50400打雀?
Btw t2040掂唔掂
我成日想搵要支有20同35焦段鏡
諗黎諗去就係佢同gm
想問下新機有冇必要買濾鏡同MON貼?

買得嘅話邊隻好D
我只係臨陣磨槍 inhouse 影活動既社畜唔夠人地真係做個行講個啲有參考價值

早排我都上嚟問過買2040定1728好
到最後都係選咗2040

我覺得畫質唔差,2.8都係可用,不過收一級會好啲,如果硬係要用gm比就無謂啦...我係無budget先咁樣配搭。

同埋焦段都方便我走位,雖然比起1635/1728嗰啲係係少咗幾mm,但宴會/台上/Booth個啲大合照都應付到,變形我後期執都ok,未算太嚴重。

但如果你唔介意價錢,係愛好一吋長一吋強嘅朋友,不如買gm / sigma,一步到位係好事黎。

而家35150變咗用嚟影半身/大頭/台上致辭居多
做Sonnion 會員就得, 最慘我遲左睇email, 錯過左依個優惠

T50400 ⋯ 400嗰段,光圈有限對焦唔能夠話快
打動植物公園啲雀就應該冇問題
野生嘅⋯其實點解用貴正廠鏡真係有原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞