[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
個人覺得24-200俾DC仔用先真係實際
18-50呢個焦段食VLOG市場
但係VLOGGER真係唔會用1000USD買呢部野
不過或者佢只賣700啦
見個tripod package 有啲吸引唔知入鋁定碳好
支tripod好似都唔太多正評喎,巴打決定左?
佢呢口價除非真係貪佢夠細, 如果唔係買G嫂應該重有錢淨
痴線啦,勁方便,我係VLOGGER會買
睇價錢,千幾usd可以Zv-e10加支超廣
Zv1f賣500,呢部賣700~800真係頂盡晒
部ZV-1F II如果拎黎街拍下
有時同朋友去玩影下啲輕量片係咪都OK
之前有睇枝tripod 最後都係1545t 起碼made in Italy
我都睇緊腳,但窮L剩係買得起馬小路
X2,G嫂個價加多少少又可以多支鏡
用緊pd支碳腳
最重嘅組合都係a74+70200gm ii
網上見有人話唔穩陣 但用落都好穩

反而衣家用耐左會覺得佢唔算輕
同埋開腳速度唔算快

所以都心癢癢想買支fotopro x aircross 3
再輕啲 開腳速度再快啲
用緊A74機有1635G同70200GM
諗緊買2070G定24105
平時影風景影動物多唔多拍video/vlog
可唔可以問下大家意見點選擇?
標準答案 2470gmii
A6000用落有冇咩不足
無咪用住等,再補枝長焦或者入枝天涯鏡
今次我都想問下點解得中間呢段唔買2.8
我啱啱去旅行帶咗2070F4G, 貪佢焦距夠而又好輕,去日本郊區夜晚好少要影相,F4 bokeh 都唔算差。但喺香港用,重量同金錢唔係大問題嘅話我都傾向買GM2. 而家70-200 我就買咗GM2。
本身係canon教 準備trade晒啲機鏡轉會sony

無腦買a74+ tamron 28-200 係咪應該唔會伏
補支定焦perfect
本身用開咩鏡先
乜都影到啲,但又影乜都爭緊啲咁
旅行鏡,方便同提材多,28-70個段光圈可以當支小三元用。
我都知g好處唔少,不過見佢其他兩支係2.8。
中間揀4覺得好得意
因為中間個段有35 50影人用應該大光圈需求大d。
但佢寫1635g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞