[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我通常都會買uv鏡當保護用途
貼我用膠貼就算,佢唔似電話冇機會落地。
Sony FE 24-70mm F2.8 GM II (SEL2470GM2)
笑撚死
可唔可以講多啲20-40 有乜唔好?我都想買呢支貪佢夠輕
買個兩百幾就得?
以前係4寶機比佢SELL塊好貴
Sigma得1628冇35
我旅行時用過係夠wide
但一影人又換鏡
就係貪呢支有20同35焦段又唔似sony2070得f4
R5個防震比之前存在感強, 有陣可以較高小小ISO+較低小小快門黎補返個曝光問題
我本身覺得r5 1000iso以下有冇denoise都可以用
咁有d人著緊d, 點都話要100iso以上就要denoise先出得, 咁我都冇計
係驚影人用f4 個陣焦段做出黎既散景唔夠理想
之前借過朋友支Tamron1728用,諗住個日實無死,咁撚wide,乜都入到鏡唔會影漏,啲老板齊齊整整,影個刻發覺wide個段影人都幾出事執撚死人

2040變形少好多。

同埋28至40依段焦段幾適合影活動,我甚少換鏡。

我會覺得2040啱開工/vlog用1728啱影景。

(個人意見,覺得唔啱可以指正)
https://youtu.be/0KGIkYr46DQ
https://youtu.be/zWG4S05FnU4
https://youtu.be/IwcwAvJhOOA

其實我睇咗啲評測
依個其實都係自己玩,想懶有feel影下人
想知道邊個牌子好啲
你j黎j去得一支
其實你題材都幾狹窄
人地搞掂左
影人唔洗nd
講漏咗,有時烈日當空要去戶外拍少少野,
拍片時唔敢拉得快門太高,iso又已經㩒低哂時,
但又想keep住大光圈,見啲人都係用減光鏡解決依個問題
所以想問下邊隻係用既時候方便啲 見依家好多都磁吸設計
要平都係nisi同h&y啦
兩間都支那野
h&y就香港搵多d打手
Nisi就派貨比國際同大陸嘅攝影師

質素分別唔大
最近諗緊買塊nd8同nd64, 呢個組合係咪都夠cover哂大部分場景?定唔要nd8,轉做nd16會好啲
nisi vnd true color,平價野入面偏色最少
呢隻幾錢?
A72/A73會好啲
佢個世界係得咁大
其實佢支鏡裝左上去之後可以用膠水封埋條邊佢,反正咁大個鏡群都淨係用一支唔會換鏡名正言順搞撚掂
其實一路以黎都係我地標準唔同我地誤會左佢,2470係佢標準已經係天涯,唔怪得知影乜都叫2470
膠po唔需要認真
膠_唔需要認真
對住佢都唔使認真
\GMGM/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞