[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁又唔係咁講嘅 操控 對焦 原廠情意結 同 虛榮感 都係考慮

正如有人鍾意渣法拉利代步 唔通又話同搭的士冇分別

都係果句 睇自己需要睇銀包做人
有原廠情意結 同 虛榮感 唔建議上黎問
另外你講果啲係我岩岩條link都有比較
冇錢學咩人講住私樓
買支鏡都有虛榮感
真係買返去當飛機杯咁用咩
咪好似你咁拎支24-70gm2黎打飛機咁
工具同奢侈品又唔可以咁樣比較既
原廠鏡係操控性上面比起副廠鏡真係會好d
而家有錢就買GM2, 無錢就玩無28-75.
無預算買28-75 + 枝55 F1.8
分分鐘開心過買一枝GM2
有人會覺得個個人最後都係換番gm
始終唔係每個人玩都享受過程
可能有人俾人見到set裝有人知自己玩相機就有獨特感同優越感
其實到最尾有無影過相都無人知
只要繼續吹奏最貴最top嘅產品就會有人當佢識貨,因為要反對佢就要反對個top choice,基本上就係不敗之地好似以前中學生追手提電話咁
睇你想玩影相定係玩儲鏡

乜都想試既話其實最後都係買晒大三元/小三元先安樂,你自己心入面諗好晒想影咩點影其實唔會諗咁多目標亦都好明確
細細個就識買Sony 要買藍標 買Nikon 要買金圈 買Canon 要買紅圈.. 你話虛榮感定情意結就見人見智

都係果句.. 有頭髮邊個想做癩痢
有錢有邊個唔想枝枝買GM

「性價比」從來都係窮撚先會用嘅專用語

利伸:窮撚
所以又去返最初嘅問題,邊有得話得埋,
GM可以係最好最top,但佢唔一定俾到我最想要嘅野我。淨係講我先算,我依然係鐘意蔡仔嘅色多過GM,所以你話有錢係咪一定要支支GM?只能夠講我唔係

不過個個人有自己處境,呢個post好處就係有人提出問題就有人設身處地俾意見,一尾叫你揀最貴嘅話,咁呢個post唔係討論版,係指南。
“GM 能醫百病,可解決一切技術問題”
同埋另一個問題係我覺得技術普及左,而家副廠同頂級嘅差距的確係細左好多,所以先有比較下嘅價值,如果仲係以前純粹叫左影到,拍馬都追唔到質素嘅話就無討論空間啦
咁現階段都唔夠預算既話,咁不如買住28-75 享受影相個過程。
再試下定焦,我個人覺得影相個世界唔係得GM2 先影到靚相。

當然無budget 上限就枝枝 GM
請問各位巴絲打!

小弟如有Sigma 30mm F1.4,還該買Sony 24mm F.18 Zeiss?

唔該晒!!!
冇要求架?
唔記得左講,我用緊A6000,唔該。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞