[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
打手係鍾意玩選擇性挑剔
canon 出Vlog 機,自拍神器感覺良好

Sony 出Vlog 機,Vlog乜春?個個都拍vlog?
唔係咩叫打手
呢件打手成日扮到懶有性格
又粗口又剩
玩小圈子抽水就叻
實際係狗閪一件

之前仲同攝影吹班人一齊圍攻討伐muse chan,已經知道佢係一件狗閪嚟
佢個channel睇都唔想睇
好冇營養
唔好意思各位
黎緊仲有2個星期就去旅行
我岩岩先開始接觸攝影 暫時剩係研究影相都已經抽唔到身
但我黎緊仲想拍埋vlog
各位係咪覺得我應該唔好用相機搞哂影相+vlog好d?
驚最後2邊都2頭唔到岸 搞到一pat屎咁
暫時諗住拍片係咪用返iphone拍好d 至少防手震都好一截同埋冇咁重
跟住影相就專注用返相機
總之乜都好,一定要講粗口
講粗口好威威?
有語癌,諗左陣先明
各位覺得我係咪唔應該用相機搞哂影相+vlog好d

Btw其實又應該唔會搞到兩頭唔到岸
你有咁諗法主要原因出自咩理由,想了解下。
拍vlog專用機防震都好好,iphone最主要夜間能力勁。

支mic好似gel左頭
你用咩機先
生意難頭, 連支mic都要gel番個頭先賣
sorry表達得唔好

因為相機拍片好似仲要較埋slog 同lut
跟住用sony機仲要用software crop細個畫面去防震
驚到時執片果陣較唔到自己想要果d色同畫面 因為要去到執既時候先會知最後成品係點

但iphone就可以當傻瓜機咁用
因為唔想浪費無謂錢 所以直接上左a7iv
咁a7iv拍vlog左真係辛苦d,最主要太重
如果係最新zv-e1同zv-1m2
其實有機內crop去防震
但你部機a7iv就冇啦
iphone最主要夜間能力勁
講笑定認真
其實相機都可以傻瓜機咁用, 你較auto咪得
拍片想拍得好冇影相咁隨心因為你要考慮埋要剪片,你唔plan就咁乜都拍左先既話,到你剪果陣好大機會想要乜冇乜/頭尾差少少

你兩樣都拍唔係問題,但你最少都要管理下d storage/電果d
如果新用相機拍片我就唔會揀slog咁複雜
PP1原裝唔駛grade或者s cinetone直出片就算
搵日係香港出街拎部相機試拍半日先
睇下會唔會太煩 搞唔掂先轉返手機影

防震方面就睇下你係咪會影好多邊行邊拍既footage
係既話就睇下支鏡有無OSS
片唔多的話 後期用catalyst browse做gyrodata stabilization得唔得
我之前唔補燈影夜晚
手渣支2870開盡f2.8都勁多noise
Iphone反而好d
可能有腳 搞番慢快門,就結果會唔同哂
A7iv都有Active Stabilization
P mode好易影到條女變非洲人
不過而家無反我覺得已經傻瓜過嘩反好多
Afc 9射都中

我指緊7:47個個新function

Btw a7iv 拍vlog
冇佢咁實力我想像唔到
https://youtu.be/Heb5ZgLYlyo

已經有比較片
其實價錢差咁遠
呢種比較好似意義不大咁
但V10真係好雞肋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞