[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
大約幾錢到?
佢同原廠個條大分別?
APSC機 A6500 可唔可以拎黎接啲影人像job仔用?
對唔住都講句,點解諗住接job仲問緊啲咁嘅問題
我唔記得我買個隻寛度係4百幾定5百幾
Pd相機帶特性係快裝快拆,想甩出黎唔用都冇問題
同埋佢個design搞快短係好輕易。
https://youtu.be/AilzwdHPixI
冇話唔得,睇落唔pro 但收錢影?
呢條講底個塊plate 。
https://youtu.be/ZOY03ICKvSI
好長詳,THX

不過5百幾中間個個寬度,都幾貴下
Pd 係偏貴
不過都幾多人用,而家坊間有d其他相機帶都係用佢個扣。
個設計真係好好
放工去搵下先
我覺得重點唔係用緊咩器材
如果巴打有技術有信心應該唔會問呢個問題,因為其實真係無話唔可以。
問題係有信心有能力交到貨嘅應該唔會問呢個問題

唔知巴打接咩job,但係多口講句,希望你唔係拿起部機就話攝影師出去影big day果批

一個人特定日子俾錢人影相對佢黎講一定有意義,交到貨就無所謂,甩轆大家都唔好受
想入 A7R5 + 2470GM2
但邊度做到免息分期
一個腳 一個帶 都唔建議買淘寶 或者細廠
有乜意外就 連鏡帶機 Total Lost
Sony,百記,豐澤都應該有免息分期,有冇貨就唔知
唔知幾時Sony官網再減價
我5月生日就2號收到 生日月份獎賞, 5號收到 【VIP限定】Sony Store 生日尊享活動
由a7ii 升左上r5
其實去旅行影下相
係咪2070 F4最實際
依家人在日本,拎住Sigma 2870
新手真係未識光圈要用咩先最好
但好多時影相果時覺得唔夠wide影唔晒
淘寶買美國牌子野會平啲
係咪最實際好睇個人喜好
有啲人覺得2.8重要啲,有啲人覺得20mm重要啲
不過對新手嚟講的確20mm個分別係一眼睇得出,2.8就真係用咗都未必覺有咩分別
尤其而家個個用慣晒手機啲ultra wide
睇你自己需求 即係你影乜野為主
我早排都好似你咁 見到好多人推2070F4做旅行鏡
打算影相拍VLOG影風景影人像可以一支搞掂

但係依支鏡我用左兩個月既感覺係兩頭唔到岸
種感覺好似樣樣差啲咁
影人像無果種景深
影相唔夠SHARP
拍片特別係vlog mode又唔夠WIDE 除非你用穩定器唔洗開機身防震
影夜晚基本上可以收返埋
唯一優點真係輕
當然佢本身質素都係高 不過我覺得性價比唔夠好
我係你我會比多少少買35150做旅行鏡 起碼多焦距玩 光圈都足夠
唯一係重到pk

純個人觀點
我自己有諗過 因為20同28都爭得遠 影大景20緊要加上會影夜景 唔係下下都開到腳
嚟緊都係打算拎20.8, sigma 2870, 70-200 gm2 3枝去日本
你係指未識光圈本身用咩先好,定係講支鏡有幾多光圈用先最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞