[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (101) 第三次迎接新70-200F4G

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
影相太多scenario所以你就咁問一機一鏡係好難答到你

首先維港你要影北角去到上環,定會展到ifc?
波波燈你要細波定大波?
noise通常係成張相入面都會有,背景係咩意思?

一般情況下有波波即係好淺景深,而影響景深既因素有焦距,距離,光圈(片幅略)
當你個人企尖東影過對面海,想有波波即係背景會blur哂睇唔到維港,收一收光圈維港景會清返少少,但波波就會細左唔明顯

或者你搵幾張相係接近你想要既效果會好討論d
睇你要聞相定平衡,R4要有心理準備upgrade埋電腦同加storage

罪大生日優惠最多係貼近街價,可以賺分同碌卡唔洗手續費同免息分期
前排升左4,我唔洗咁大 resolution
上期有同樣問題,都係升4,普通聞下4都夠聞,但新menu同贏反芒個升級感同好用程度唔係講笑
最重要係a7iv既反應快好多
R4係唔係a7iii個機身?
我記得唔係,r4好揸啲
之前用緊a73 ? 大唔大分別?
新menu 反mon,同好渣d
我平時都影相加拍片
見佢個錄影制位轉左去上位好似好吸引
50.2出個陣係官網訂
賺左啲分唔記得用 過哂期
好揸左,個mon同evf 靚左,影人像啲skin tone好似柔和啲
我之前用rii,跟住用73又係用左四年,之後升4,三四千像素夠我玩,form factor來講各有各好74影相,低炒我要拿出有少少唔習慣

新手試影
心郁郁想買 sony 20-70
有無巴打分享下心得
I brought this lens to Japan earlier this month. It’s very good for travelling! Fast and silent auto focus, good focal range, sharp and quite light (488g). Bokeh is acceptable.
不過我冇用嚟影夜景,呢方面可能F2.8 GMII 會好啲
用緊a73 , 本身有枝24gm 鏡

黎緊去旅行 , 我應該升級a74好定補多枝鏡好 ?
補鏡
多謝意見
同諗補鏡買多支zoom
之前有問過 ,

24-70gm 2 / 騰龍 35-150 / 騰龍28-75 II

我係咁樣諗緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞