【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
859 Like 6 Dislike
咪W
Walter White
個序終於完
南征戰爭起碼打返一年半載先
那些年錯過的基佬
大笨蛋
「得暴君可以喺西北依種地方拎到統治權。」滿天不覺意外。

好真實唔意外
古有西楚霸王項羽
今有西北霸王齊福
Push
push
到咗墨巴時區未
Push
陳章銅面對如斯情況,竟手足無措。

「唔好對我動粗啊嘿嘿嘿……」小男孩聳肩竊笑,一張壞壞的臉容:「如果唔係你會有個好壞嘅結局。」

狀況外的齊福皇等得有些不耐煩,揭起轎子側窗的布幕:「搞乜。」全程待在封閉的轎子內的他,以為關口的爆炸只是煙花等物。

「錦綉王,我哋倖存區疑似受到襲擊……」刀衛稟報。

「襲擊?」齊福皇笑了笑,沒當成一回事:「邊個咁大個膽,可以襲擊我哋。」

「仲確認緊……」

齊福皇勃然大怒:「叫陳章銅嚟!」

受傳喚的陳章銅火速回到轎前:「錦綉王……啱啱關口發生爆炸,然後有個細路仔行出嚟自稱係佢做,要求同你對話。」

「一個細路講嘅嘢你就信?」

「因為佢「嘭」咗聲,關口就即刻爆炸,可能係俾咗訊號同黨,或者有人利用依個細路傳達口訊。」

齊福皇睜圓了眼睛,陷入深思:「叫個細路嚟。」

儘管對方是個小孩子,身份地位與錦綉王完全不對稱,但襲擊倖存區的事觸及了他的底線。

小男孩終於給放行到轎前,與座上的錦綉王對話。

一老一嫩,畫面非常特別。

「小朋友,係咪有大人指示你咁做?」齊福皇用溫和的聲線,和藹的面容詢問:「可以講俾叔叔聽,係邊個?」

「啊喲,終於見到你!」小男孩張開雙手,表現得欣喜若狂:「你平日淨係匿喺自己個小花園到,知唔知我幾難接近你,真係嚴密到滴水不漏,搞到我要用依種咁公開嘅方法先見到你……」

「……」齊福皇稍為放下和藹的眉貌。
「做皇帝開唔開心?我成日諗如果整個病者倖存區嘅話都幾有趣,或者病者聯盟、病者實驗場嘿嘿嘿……可惜啊,港島區唔到我玩,咪嚟北面睇下有冇咩好嘢……結果俾我發現咗你個倖存區!而且去咗嗰個獵手基地測試下你哋防衛能力,佢哋實力係有,但成員東西一忽,互相分離……應該對我構成唔到威脅。」

「你究竟想講乜。」齊福皇笑容全收,不作當他是孩子。

「我想講嘅係,我要你個倖存區。」小男孩指著齊福皇提出條件:「都係唔好!獅子開大口唔係幾好,粗粗地要住五百隻白老鼠先。」

「咩白老鼠?」陳章銅吞喉。

「人類。」小男孩勾起深深的微笑。

齊福皇低頭輕笑,拿出茶几下的繁花繡春刀,緩緩地踏出轎子外:「小朋友啊,你依段說話喺屋企練咗幾多次?講得幾有自信啊,對住我都無怯場,但係有啲說話講咗出口……」

「嗖──」

齊福皇揮刀砍下小男孩的頭部!

脆弱的脖子斷開,斷口如噴泉湧出血柱。

「就要承受後果。」齊福皇當眾殺掉了不到十歲的小男孩。

「呯」無頭身軀倒下。

齊福皇冷啍:「仲以為係咩一回事。」

恰好,騎馬的探子刀衛從關口回來:「報告!向關口嗰到證實咗,有隻綁住炸藥嘅電子狗衝咗去關口閘前爆炸。」

「咁依家點?」齊福皇續問。

「依家獵手黨陸續前去抵擋緊病者入侵!因為爆炸吸引咗唔少市區嘅病者行去。」

「特登係錦綉祭做出恐怖活動行為,想動搖我嘅根基……咁嘅事情絕對唔會係一個細路做,今晚後嚴密調查下全區所有市民。」齊福皇下令。

突然,已經倒地的無頭身軀出現異動。

有隻老鼠大的蠹魚,從斷脖鑽出!

「咩嚟!」眾人大驚。

探子刀衛想要揮斬,可惜蠹魚非常靈巧,輕易避開各種攻擊,更是經由馬腿爬上刀衛身體,強行鑽入其飛魚服裝裡。
「嘩!啊啊啊……」刀衛睜大了眼,大拍自己的臀部。

蠹魚竟由肛門強行鑽入,不消數秒身體控制權馬上被奪。

「嘿啊啊啊啊……」刀衛發出格格笑聲。

不單是全體民眾,包括齊福皇在內都驚愕不已。

只有我和滿天見怪不怪,看著DR.D如何玩弄小把戲。

不過當下我們未能出手,因為本尊尚未現身。

「護駕!!!」陳章銅大叫。

眾刀衛馬上包圍轎子,不讓任何人接近齊福皇。

「我哋又見面阿錦綉王……」蠹魚刀衛同樣詭異的笑容。

「你……你可以控制人身體。」轎子中的齊福皇緊張得站著,目不轉睛的看著對方。

「聰明!而且我無處不在。」

突然街上數名民眾同時行出,一起扭頭看向齊福皇露出詭異的微笑。

DR.D已經將部分蠹魚潛藏到市民當中!

「噫……」齊福皇說不出半句話來。

我對滿天說:「佢又展示緊自己有幾厲害,幾至高無上。」

「咁搞法話唔定佢好早發現我哋。」滿天慎重地打量周圍。

「唔洗擔心,佢要咁樣同時控制多條蠹魚係好高難度,需要一心幾用,唔係依種表演時刻……佢主要都淨係會集中操作一個蠹魚人。」我說。

「你到底係……咩人。」齊福皇沉默良久,終於問出一句。

「我?唔係人類,係病者。」

「荒謬!病者唔識講人話。」齊福皇真的說出了最荒謬的話,他到底待在安全區多久了,居然連高智慧病者都未見過。

「嘿哈哈哈哈哈哈──」蠹魚刀衛狂妄地笑。

「病者……既然係病者,叫獵手!!!」陳章銅高呼。

「嘿嘿嘿,獵手都去哂關口到嘍。」蠹魚刀衛提醒。

「錦綉二百刀手聽令!!!不惜一切保護錦綉王!!!」陳章銅呼喊。

「係!!」儘管刀衛們非常不安,但他們有整整二百來人,就算是畏懼都能共同分擔。

「有時候唔一定要打打殺殺,我哋都可以和平地簽下不平等條約。」蠹魚刀衛舉起五隻手指,猙獰地笑:「今日交五百個市民俾我,保證你哋唔會迎嚟一場血光之災。」
摸牙
二百刀手
話說點解大西北都係叫舌女 奇怪地個名有統一到?
流浮山刀手?
果然是蠢魚!
到底蠢魚是有多蠢?
竟由肛門強行鑽入?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞