【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
859 Like 6 Dislike
知道確實位置咁嘎嘎係咪可以連結血禍睇左入面咩環境先
明明之前睇過血禍好似喺山洞?
btw得滿天同班細路嘅話勝算一成都無 M唔嚟嘅話真係可以團滅
唔係話佢廢 但對家真係唔係佢哋搞得掂 淨係隼啲偷襲針佢哋應該已經避唔到 仲點打嗰班人 呢場戰役接近神仙打交
艾匡有天腦眷顧,同神仙一樣無分別,極度懷疑比起M有過之而無不及
都係 佢而家有預知未來技能 有啲用 不過其他人都仲接近係炮灰
摩西先係被低估當年勁L到
一齊隊冰毒
呢一集咁型得唔得架
敵人成為隊友就會戰力下降
對完白粉今次對冰毒 艾匡戒唔戒到呢
隼:裝機關

公仔之前講到就死咁
麥霸今晚幾點
「你唔需要我定位?」嘎嘎眼光精靈地問。

「你嗰種能力以後可免則免……」我特地上前,手掌拍她頭上:「用得多對你自己都唔好。」

「我哋幾時行動?」公仔問。

「有幾快得幾快,因為我已經困禁住個隼,如果嚟緊佢無按時去收發信件,DR.D嗰邊可能會意識到事情敗露……」

「入去嗰幢別墅有冇咩計劃?既然係前行政長官嘅別墅,咁間屋本身肯定留低唔少保安措施,以DR.D佢哋智商要修復供電應該唔係難事,肯定唔會係開門就入到去。」

「會唔會整到爆炸物?」可以給別墅外牆炸出大洞,又可以炸傷敵人,一物兩用。

「我嚟咗之後有收集唔少粟米,整咗幾桶燃料乙醇型汽油,應該夠炸得開。」滿天早有準備。

「粟米都做到爆炸物?唔係食嫁咩。」雲水神情困惑,小聲問公仔。

「經發酵同蒸餾提製,係可以做到汽油。」公仔給她解答。

「仲有冇咩需要?」滿天抱手托鄂。

「應該都無。」我轉頭望向三位青年:「你哋準備下。」

「嗯。」艾匡、公仔、雲水點頭。

如是者,我們將作戰定在凌晨四時。

除了讓自己心態不那麼緊張外,其實幾乎沒有什麼好準備。

時間滴嗒滴嗒的流逝,凌晨四時許我們集合廢屋,包含摩西在內。

天未光,我們五人就提著多桶乙醇型汽油,前往別墅那兒。
寒冷刺骨的夜,呼氣都有霧。

「緊唔緊張?」我問公仔。

「無就假,好緊張,緊張到死。」公仔默默含笑,如實說出:「但係你令我想成為一個病獵,老師……你從來都係我英雄。」

「英雄……」我苦笑一下:「我已經老,都無咩聽人咁叫我。」

「咁快就老?唔會呱鳥嘴先生,你仲好結實啊。」艾匡伸手捏捏我的臂肌。

「人嘅身體質素會隨年齡下降,就正如運動員一樣,全盛期往往係廿歲開始,你好好彩中間無咩大損傷嘅話,最盡三十已經係尾聲,然後要靠嘅就係累積落嚟嘅經驗。」

「即係我哋都……」艾匡呆一呆,笑問:「全盛期緊?」

「可以咁講,但你哋最缺乏就係經驗。」

艾匡點點頭:「嗯……長知識了。」

我伸展兩臂搭著兩人肩膀,拉靠到自己身旁:「所以你兩個千奇唔好有事……」

「佢哋感情真係好。」雲水主動跟滿天搭話。

「為你阿哥而戰。」滿天也學像個長輩鼓勵她。

「嗯,希望佢在天之靈,會睇住我。」雲水仰望夜空。

五人一狗,抵著寒風來到進入別墅前的一段路。

那段長路直通別墅大閘前,兩旁則是高爾夫球場,沒有什麼引人注目的防禦設施。

那段路上大家都收起了嘴巴,抽出各自的武器,準備應付艱難的戰役。

「你兩手空空?」滿天疑惑地盯著我兩手。

「係。」

「你堆武器去哂邊?」

「最近改用拳頭,手感比較好。」
要來的終究要來,大家終於來到深黑的大閘前。

滿天拿出一包粉末分成五份:「全部人露隻手背出嚟。」

大家照著辦,他給每人分些甲基苯丙胺。

「依啲係……」雲水仔細凝視。

「有意義咁用叫甲基苯丙胺,無意義咁用叫做冰毒,一旦你吸食咗之後,成個人好快會上電,你哋會得到從未擁有過嘅超大量體力、精力同專注力,然後入侵別墅嗰刻我會開啟腦電波情緒控制器,佢係一種範圍性嘅精神侵擾武器,會令到敵人迷失,但你哋會因為吸食咗甲基苯丙胺,唔會受到好嚴重影響,集中精神就可以,所以趁佢哋醒之前要揪出佢哋,明白?」滿天詳細說出我們共同制定的計劃。

「嗯。」大家表示明白。

「Cheers.」滿天跟大家碰拳,鼻子一起湊到手背吸食甲基苯丙胺。

「咻」我一下吸盡。

甲基苯丙胺對我的影響實在不大,但我隱約可嚐得出這貨的純度前所未有地高。

三個年青人吸食後彷彿受到激靈,刺激著大腦中樞,腎上腺素、多巴胺、血清素等激素,全部飛快地提升!

滿天向大閘拋出三桶乙醇型汽油,將腦電波情緒控制器調較打開。

當刻,大家明顯感覺不同。

頭皮以外正發著麻,就好像有股無形力量想入侵大腦。

「行動開始。」我指示雲水引爆汽油桶。

雲水對準汽油桶射擊,轟隆一聲鐵閘立馬炸開。

「摩西go!」我大拍牠身體,讓牠首先衝鋒。

萬一裡頭有什麼陷阱的話,都能由摩西事先觸發。

摩西直線穿越長廊跑至別墅大門前,都未有觸發任何異常動靜,我覺得安全後帶領隊伍跟上。

一樣,將餘下的乙醇型汽油桶全部放置,然後交由雲水引爆。

「轟呯!!!!!」大門和牆壁給炸穿。

我頭一個先衝入去,眼下是無人的玄關,和正前方盡頭寬長的主樓梯,供人行往上層。

別墅面積不小,地下設有、客廳、飯廳、會客廳、廚房、會議室等,這種佔地差不多3公頃的別墅,要搜索每個角落哪裡有人,得花不少時間……

一般重要的事物,諸如睡房等,相信都不會放一樓中,於是我將目標訂在上層。

「上面比較有可能。」我朝樓梯跑去。

沒想到跑到中段,原本呈水平的金屬板狀階梯突然打斜,形成一個斜坡,令我失去撐點滑下去,與此同時樓口下兩旁的中世紀騎士裝飾,其腳下的圓盤忽然轉動起來,像機器人高舉雙手緊握的長槍,對正我準備滑落的位置刺下……是預設機關!
F5 F5 F5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞