【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
860 Like 6 Dislike
等睇隻手入面仲有魚,摩西吞完比D控制
仲有通靈術
我睇緊嗰時都疾一疾
心諗會唔會唔太安全
認同追到有少少攰
本身儲左3個月文
以為會有咩突破劇情
睇完之後好空虛 淨係睇左好多野咁
個感覺係又多幾條支線拖
好多都係快眼望下就算

相比一開頭,100幾篇已經講到好多主線
好似終末的女武神對拳咁
好好睇 要變到怪物先可以打贏怪物
M=Monster
而家一個連技可以打死D 但係如果D有幫手M隨時俾人暗算 就好似三個大病獵咁 都唔係穩贏
咁大隻生物可能要多幾條魚
M:三六
一早話佢變咗戰力單位
我覺得牙D知道自己永生,佢嘅計劃一定可以實行
所以無去加強自己嘅戰鬥力
而M或者其他病獵嘅實力就不斷增加
d本身就無格鬥技巧 只係屈本身能力 一硬個時又手慢腳慢
硬先手慢腳慢應該係錯覺黎,係本身就慢先有依個錯覺
第一季完全無依個變硬會減慢嘅錯覺

要放棄支持牙D了,真係恨鐵不成鋼。連最後拿個彩扮有咩陰謀都做唔到。嗰句”港島唔到我玩啦”,真係好柒,過街老鼠咁。

滿天拎晒毒品同男病童腦過黎用都未用就收隊。
牙m就咁鯨歌又可以慳返個腦。滿天當下有冇覺得失去生存意義,既生瑜 何生亮。
push
「另外有事同你講,M……錦綉王傳召你。」滿天轉身向我。

「係善意定惡意?」

「或者兩樣都有,佢見我同你好似識咁,就向我問起你係邊個。」

「你點答?」

「一個自由業獵手。」

「所以我一定要見佢?」

「你唔去我會好麻煩,你琴日表現咁神勇,佢應該想知你係咩來頭,佢有招攬人才嘅喜好。」

「睇得出……」

「我哋係咪要繼續留喺到?」艾匡嘴嚼著餅乾。

「係,唔好自己出去。」我叮囑他們。

前往錦綉花園的路上可見今天的農田並沒什麼人耕作,各處都水靜鵝飛,主要公路上的小販攤檔都消失不見。

「真係靜過墨豆。」

「墨豆?關墨豆咩事。」滿天露出好奇的表情。

「無……」我想了想,的確不關事:「只係講出嚟順口少少咁解。」

「你見到齊福皇嗰陣,唔好亂講嘢。」

「點解,佢好小氣?我話哂琴日先救完佢。」

「佢外表睇落人畜無害,只係個平凡嘅老男人,但其實佢好睇重權勢,如果你話語間令佢唔滿意……就等斬頭。」
「咁希望佢地把刀夠利。」

「洗唔洗同惡補下佢背景?」

「請講。」

「喺舊社會嗰陣,佢係新界嘅地王,鄉議局嘅主席。病港啱啱開始嗰陣,新界西北當然個個都服佢,視佢為領導人,但時間耐咗就會有利益衝突,唔同嘅圍村人都自立山頭,仲腥風血雨咗一段時間,錦綉無咩好勇鬥狠嘅人物,天然資源都唔多,佢就召集成立咗獵手黨,做佢嘅武者集團,真正贏咗成個倖存區返嚟。」

「聽落都正常。」末日的世界不是你打我,就我打你。

「另外佢有五個仔女,應該都等緊自己老豆死。」

「想坐佢老豆個位?」

「咁當然,而且依個只係正房,仲未計其他情人,二三四房嘅子女。」

「真係好精力。」

「計哂所有後代嘅仔女子孫,大概有十八個左右。」

「你真係起哂底。」

「如果換轉係你,唔係都會咁做?」滿天反問。

「會嘅。」

穿過昨日作戰的地方後,我便邁入錦綉花園,又可稱齊福皇的宮殿。

我的第一眼感覺,是外國的郊野居住區。

路旁長著高度相同的棕櫚樹,紅藍黃綠的兩層式小屋有序地排列,每條行車路都非常寬闊,不少屋主會利用下層充當小賣店舖,有的則整家也是商店,社區內附設日常措施,如學校、餐廳、市集、公園、教堂、診所等,每個街口都有錦衣衛站崗,不漏街上每個死角。

屋與屋之間會懸掛小旗、燈籠等裝飾,好有夏日祭的氣氛。

「依到嘅人都係耕田?」

「比較多係管理方面,耕田係區外嗰班平民做,你經常出面見到嘅防疫人員,唔多唔少都係住喺錦綉嘅居民,日常檢測係藉口,搵自己人監控先係真。」

「隻錦綉王喺邊?」

「佢喺銀湖餐廳到,但佢休息緊,下午去見佢,嚟我診所先。」

滿天帶我到自己居住的那條街,其單位下層是診所,上層是自己寢室。

「平時你工作就係睇症?」

「你覺得一個醫生除咗仲會做其他嘢?」滿天又反問。

「我識得有個會製毒。」

滿天不作回應。

「你餓唔餓?」滿天打開廚櫃。

「你識整嘢食?」非常好,我沒有吃早餐。

「簡單嘅都識。」

「咁整個簡單嘅嘢嚟醫下肚先。」
滿天給鍋子燒水,放兩塊麵餅下去。

待熱水稍熱的時候,灑些鹽巴下水變湯。

「雞蛋我就唔落俾你,我一個月拎得一隻。」滿天將麵條倒入圓碗裡。

簡簡單單的麵食安撫我可憐的腸胃,令我不自覺暴風式吸入麵條,

小小一碗麵對昨晚驚人消耗的我當然是遠遠不夠,但作為去銀湖餐廳前見齊福皇的前菜綽綽有餘。

「可以講下點解你身體上嘅變化?」滿天盯著我看好久了。

「件事講嚟都好長……」

我將特種病獵、鯨歌和蘇維眼的事,花了些時間全告訴滿天。

「即係你話你飲咗湯藥後,身體結構變異而強化咗,仲令你喉嚨變成類似鯨魚結構,可以發出專屬嘅特殊聲音影響人嘅大腦,過多排俾另一個醫生半強制性咁移植咗隻新眼……」

「我上世真係同醫生科學家有仇。」

「有冇種感覺係,自己越嚟越似怪物。」滿天有話直說,不怕傷到我的心。

「老實講……點都會有依種感覺,但如果可以達成目標,我無所謂。」

接著我們又談論到目標,什麼南征導彈計劃,滿天就有什麼疫苗計劃,雖然無論什麼時候看來都非常遙遠,但我們確實一點點地前進著。

滿天前來西北區,就是找回血禍。

儘管過程必定好多曲折,好多未知的因素……

但如果第一步都不踏出,那就別談後面的困難了。

和滿天閒聊是開心的,但缺少了酒,口總是有些乾巴巴。

「醫用酒精啱唔啱?」

我現在有個鐵胃當然可以了,但沒有那個興致。

三點斜陽正熱,下午時間。

我們是時候去會會錦綉王。

據滿天說,他每個下午都風雨不改,會在銀湖餐廳中用膳,吃最喜歡的點心,其兒孫都會恆常出席。

銀湖餐廳坐立市中心湖邊,窗外有道水簾,尤如把水傘,聞說本來是屋苑管理處,但坐擁美好景色及位置偏中央關係,給齊福皇強行轉形成私人餐廳,而他本人則居住錦綉花園鄉村俱樂部中。

經過重重的錦衣刀衛,我來到齊福皇所在。

餐廳設有可供三十人共坐的大圓桌,大人、兒女、子孫共坐一檯,桌子中間擺放姹紫嫣紅的錦繡花球作點綴。

那位太監,不……

助手陳章銅依然在此服務,應該是老管家級的存在。

「齊生要我帶嘅人已經拎咗。」滿天腳停門外。

陳章銅打量我幾眼,叫刀衛搜我身體,確認安全後親自開門,回報給廂房中的齊福王:「齊生,琴日嗰位長髮男嚟咗……」

剛用白玉筷夾起蝦多士的齊福王,目光放落門外的我:「俾個位佢。」
靜過墨豆
獵手 (slasher)
靜過墨巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞