【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
856 Like 6 Dislike
「你總係有所隱瞞咁,我就姑且唔問你來歷,我齊福皇最愛嘅係人才,我琴晚見識到你嘅武技,比起已經係區內最高戰力嘅獵手黨……你似乎仲略勝幾籌。」齊福皇對我投以賞識的目光。

「多謝。」

「你有冇興趣喺到坐鎮?就當係守住錦綉花園嘅入口,唔好再俾好似琴晚咁嘅怪物闖入嚟……」齊福皇的意思是想我當條看門狗。

齊福皇見我未答,低沉笑兩聲:「福利方面你唔需要擔心,每日兩餐夠你飽,仲有居住權,你仲想要咩嘅即管提出下……」

我深一深呼吸,組織如何拒絕:「多謝齊生你嘅誠意邀請先,但我仲有緊要事做,應該唔會有時間留喺到。」

「有事緊要得過我性命安危?」齊福皇臉孔稍稍前傾。

「全人類嘅性命安危。」

「年青人,我唔係下下好似初見面咁客氣。」

「……」

「如果你唔係自己人,咁你就係個危險嘅人,危險嘅人係需要隔離同監管,當然你可能會話……區區一個老鬼同外面嘅刀衛點攔得住自己?的確係,但信我,我有方法令到你後悔。」

「我可以聽下,你會點令我後悔?」

「哈哈哈哈哈哈哈……」齊福皇仰首大笑,對我手指指:「講咗出嚟就無意思,係咪?」

「……」

「說好唔好話我野蠻,始終唔係自己人嘅話,就有機會係敵人,我對你可以話係招安。」

「如果我係要對你不利,我琴日就唔會救你。」我如實直說。

齊福皇點點頭,喝口茶:「的確……」

我想要全身而退是不可能了,這種極權領導者怎會放任有威脅的人離開。

「我哋可以係合作關係。」我提出其他方法。

「繼續講。」

「琴日嗰個敵人係我追捕好耐嘅高智慧特殊病者,佢叫DR.D。如果可以嘅話,可以建立個情報網,有咩消息就互相聯絡大家,我會無條件出手處理。」

「情報網?哈哈哈,係咪要打電話俾你。」齊福皇笑問。

「要知會嘅話總有方法,但依刻我要繼續搜尋佢,我哋應該解決共同敵人先。」相比起人類,病者才是我們共敵。

齊福皇轉身行向窗前觀看湖景,負手思考著。

可能今天不是正式日子的緣故,他沒有穿上那些喜慶的中式傳統服裝,僅穿著老式西裝。
他的親生兒女輩,全都四、五十歲,互相沒半點交流,是舊社會前出生的。

青年孫兒輩高興打鬧,可謂兒孫滿堂。

「你叫馬克?」一位配戴眼鏡,髮型整齊露出前額的中年男向我搭話。

「你係?」我向他問。

「齊福強,長子。」齊福強斯文微笑。

「你好。」

「我老豆依啲都就快八十歲嘅老人家,係唔似得我哋咁開明,佢所有事都想掌控住。」齊福強無奈苦笑。

齊福皇倏地轉身:「馬克,你想點合作解決敵人?」

「唔好阻住我就得。」我答。

「其他獵手都唔需要?」

「我怕佢哋無咁嘅實力,佢哋未對付過依種敵人。」

「好,有自信。」

「另外你哋有冇人識整面具?」長期暴露容貌讓我好不自在。

齊福皇點頭:「我叫人安排。」

終由齊福皇的下屬,給我去弄個新面具。

面具樣式無需多說,就是鳥嘴。

不知工藝師手癢還是怎樣,她在面具上增添繁花的圖案,弄得像舞會面具的樣子。

與齊福皇會面及做好面具後,我回到滿天的房子商討尋找DR.D的計劃。

「齊福皇開咗綠燈?。」

「暫時係,我唔想同佢太多瓜葛,搞掂哂就盡快離開依到。」

「你可以確切搵到D?」

「我帶咗摩西嚟,用佢個鼻搵出DR.D都只係時間問題,只係諗緊佢其他同黨
會喺邊到……」

「你意思係血禍佢地?」

「係,DR.D可以知道錦綉祭係奪齊福皇舍嘅機會,應該多少都潛入咗倖存區,而且嗰兩個大病獵話哂係人類,係人類就點都要食飯……我就唔信佢兩個會自己種田打獵,佢地應該會定時喺倖存區到補給。」

「其實依區都頻常有綁架案,只係外面嘅鄉郊圍村無咩人會理。」
墨霸時間
Push
Pish
Pish
個會面完得咁突然嘅
咁樣幾好 有時文戲文拖會唔好
個會面完得咁突然嘅
咁樣幾好 有時文戲太拖會唔好
Push
證明m對人已經係專專家級
推推
冇文冇文冇文

每日翻黎睇故,都已經唔記得上一日睇左d乜
我趁晚上利用蘇維的眼睛聚焦,仔細觀察那片土地上一切。

這顆眼球除了能夠迷惑病者外,視力亦堪稱一絕。就算離地那麼高,若我單著眼專注,一樣可以看見綠茵上移動的螞蟻。

我在天台待上整個星期,徹日徹夜地監察別墅。

如果可以發現DR.D存在此地的決定性證據,我就會叫上滿天採取行動。

可惜他們像群見光死的混蛋,不管白天黑夜都沒有半個人外出,但我確實留意到那些緊閉的窗戶內,間中會有人影掠過。

狩獵行動大多時間是枯燥乏味,因為觀察往往耗時最多,但它不會虧待你。

第十天的傍晚,看似死寂的別墅終於迎來一點動靜。

有個不明的男人沿著唯一通向別墅的道路走,走到別墅大閘前等上幾分鐘,大閘隨即自動打開,然後對方繼續行入到別墅內部。

「咩人……」

半小時後,那個男人離開別墅。

雖然全程看不見D以及那些同伙,但已非常可疑。

依那男子步伐速度來看,如果我夠快落到樓下,應該尚可跟蹤他後方。

想到這點的我馬上轉身衝入樓梯間,為壓縮時間直接跳落每層的緩衝平台上。

「嗒──嗒──嗒──嗒──嗒──」

對常人來說極傷膝蓋關節,千萬不要學。

三分鐘不到,我已經離開共高二十八層樓的大廈,追入金錢路上。

剛好那男子恰恰行出路口,並往左面方向走。

左面的話就是西北倖存區,他是區內人?

由於距離仍然離別墅好近,我想走遠些才上前盤問,於是發揮自己間諜所長,暗暗跟蹤在對方身後。

如我所料,對方好快回到倖存區範圍中,期間有兩隻病者打擾,但他身手不凡,兩三功夫就了結。

那兩隻病牙從小路跑出,可那傢伙不急不緩地亮出把金光燦燦的鐵扇,腳尖像芭蕾舞者踮著,身子朝前對準兩隻病牙的脖子凌厲旋轉,血花便如潑墨飛濺,甚為華麗。

「嘎嗉嗉……」兩隻病牙亦斷脖死去。

「依種游刃有餘嘅身法……」暗暗觀察的我,當下就判斷出對方身份:「係獵手。」

那人倏地轉頭往身後瞧:「……」
我馬上躲好,不讓他見。

沒發現什麼異樣的他收起金鐵扇,繼續邁步向前。

最終那人停在新田村社區,一間古色古香的雀鳥行。

新田村算是較人多的聚集居住社區,而他的雀鳥行是存在巷內的小店,後方連著個中型倉庫,高手果然大隱隱於市。

鐵扇男貌似鳥行的老闆,甫入店內便悠閒地吹著哨,挑逗鳥籠中吱吱喳喳的漂亮雀兒。

其方齡不出三十多,卻是副退休人士的模樣。

既然追到府上,我都無謂隱瞞。

我拿著齊福皇的許可,社區中鬧點小事應該不成問題。

我踏入店內,直視老闆。

「有嘢幫到你?飛鴿傳書費用係半斗米。」老闆審視我面具,若有所思:「睇嚟係愛鳥人士,定係要買雀?」

該用懷柔手段還是高壓手段回應他?

直接點,後者吧。

我墊步上前,魔爪就要拉住他衣領。

殊不知他極為警惕,腳底向後一撐退開,同時打開鐵扇往兩側擺放的鳥籠亂斬,店內頓時百鳥亂飛!

「唧啾唧啾唧啾唧啾──」

這眼花撩亂的瞬間,他往店家後倉庫跑入。

我想都不想一同追進倉庫,然而他早有預謀般計算好距離,拉下牆壁上的機關手柄。

「咔噠」一聲,倉庫上方有個大型鳥籠下降。

「呯」

恐怖的鐵製鳥籠將我牢牢困住。

對方見大局以定,對籠中的我微微一笑:「唔好急。」

「鐵籠?」我嘴角泛出少許笑意。

「鳥嘴面具?」對方好好看著籠中的我,突然才留意到:「你係嗰個……」

未等他說話下去,我雙手已經抓住籠中鐵柱向外掰開。

對方回神過來,心感不妙,想往倉庫外跑去。

我馬上哼出鯨歌,制止住他的行動。

「噫!?」對方露出不可置信的目光,全身手腳皆動不了。

憑著意志力的他腳步僅能小步小步地走,並眼睜睜看著我一條條鐵柱的掰開,慢條斯理地站到其面前。

局勢給掌控後我停下吟唱鯨歌,那短短的幾十秒間,已經消耗了不知多少的精神。

「唔洗諗住走,有好多嘢要問你。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞