【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
858 Like 6 Dislike
公仔唔好有事
公仔係咪可以張癌王著上身
好似Venom咁
其實唔頂門都未必走唔甩 何必呢
咁要滿天講掂血禍
苦苦堅持,經已沒意思
本身幾緊張但睇到呢句笑左
只有痛苦
公仔加入dr d 做癌王
天本聰預視嘅未來好似可以改變?記得M戰勝過一個預視未來嘅人
張相真係用黎立flag
唔知點解覺得公仔唔會翻生
到底會唔會係公仔反吸收癌王將癌王好似venom咁著上身
公仔獲得新外掛
公仔會翻生,枝血清幫到手
苦苦堅持 經已沒意思 為何不可以
滿天諗起同公仔以前嘅點滴 就算係一個極度理智嘅人 明知公仔好可能已經死左 都奮不顧身燒住隻手入去想救公仔 好撚型
最近啲文好睇到睇完要返睇
控制艾匡嗰個係咪魯路修嚟,Geass命令佢生存落去 然後又有預視
其實所有倖存區最top嘅人夾埋一齊打病者,應該可以贏哂
滿天到底是有多。。。
果然是滿天
到底滿天是有多帥
能如此吸引亂世中的皇
世紀大戰!
究竟滿天帥啲定係公仔靚仔啲?
別墅現場儼如火山湯海。

DR.D正式轉身面向我,坦蕩露出全身純鋼肌肉。

「你知我喺到創造緊咩?」DR.D攤開手發表自己的偉論:「我指導血禍佢點樣運用自己能力,製作出令人類進化嘅血清,但你哋居然可憐到拎佢嚟研究疫苗,想延續人類依種卑劣脆弱嘅物種,真係大材小用嘿嘿嘿……」

「唔好將你自己主觀願望,強加落全體人類身上,你只係個痴迷病者能力嘅陰險小人。」

「嘿……不如問下內心,邊個凡人唔想變異、唔想永生,擺脫軟弱無能嘅自己?如果唔係我當年幫你打針,你覺得自己今時今日仲會企緊喺到?依個世界唔需要弱者,人類就係舊時代嘅產物──」

「……」

「嚟喇、嘿嘿嘿……」DR.D伸腳大踏地板,三腳便將整個房間踩陷:「我哋嚟場男子漢嘅對決……」

「呯呯呯──」

全個房間的地板碎裂,我和DR.D一同跌落到下層。

待塵煙散去,可見屋子周圍盡是熊熊烈火。

「M!!!!!」怒吼的DR.D衝來。

我紮好馬步,配合扭腰出拳。

「呼──」

DR.D使用肩撞與我拳頭碰撞,可卻是我被撞飛到火堆上。

「呯」

給撞停後我滾回中間的空曠處,才剛要起身DR.D已出現面前,帶著凌厲的笑容居高臨下的俯視我……

DR.D抽腳起踢並抓住我頭髮,另一隻手握拳猛向我臉部轟去:「我可以同你講,今次我會係你最難對付嘅一次嘿嘿嘿……」

「呯、呯、呯、呯、呯、呯」

鼻歪、骨裂、牙甩、爆血,幸而頭骨堅硬,捱過了幾下重拳,我當即雙腳夾住DR.D左腳,雙手握緊他出拳的胳臂,使用柔道技巧將他絆倒地上。
情勢逆轉,換我壓住DR.D。

我左手捏頸鎖喉,右手出拳回轟他的臉部。

「呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯──」我打出極快的閃電拳。

依然DR.D被暴打的全程,仍然保持著該死的笑容,一副毫髮無損的模樣。

「呯」突然間,我拳頭給黏住其臉上無法收回。

冰膜能力出現了……

「呀呀呀啊哈哈哈!」DR.D雙手按住我肋側擠壓。

「唔啊啊啊啊……」我提腳踩在DR.D腹部,然後用力撐起全身,強行將拳頭拉離冰膜。

「嗖──」拳頭成功抽離,但濺出血液。

我出拳得再快點、再假點,才不會給他的冰膜黏住……

世界上能傷害到他的,應該只有最快的拳頭。

「喝哈!!」DR.D左腳掌踩我腹部,再用冰膜將我黏住。

其後,拱身踢出右腳,將我踢飛四米。

「呯」

「嗄……嗄啊……」DR.D的力量和速度確實跟上次不同,應該是本體吧。

DR.D重新衝來,應該打算肩撞:「喲呀──」

我使用蘇維瞳孔聚瞧,飛撲閃開DR.D的撞擊,撞空當下冰膜黏實地面強制剎停身體,隨後轉身揮出鞭拳,我後仰墊步閃開,DR.D續前躍打出飛拳。

「噢啦!」

我臨時伸掌拍向其胸,DR.D見狀即露齒展笑,施展擅長的冰膜覆蓋胸部。

然而,那是我的假著,我的手掌拍擊在胸膛之際,胳臂旋即反轉,改為握拳向上打去!

「啪」DR.D下巴受到劇烈痛擊。

他同時伸來的飛拳,亦被我側頭閃開。

「啊啊啊啊……」DR.D撫摸下巴,坐起半身。

視線剛朝正面,就被我無聲跑來的腳尖踢擊。

「呯──」

「嗚噫……」DR.D迅速起身,

我打出密集式閃電拳,當中混雜住假動作,DR.D也不做防禦姿勢,想單憑冰膜將我黏實。

「啪啪啪啪啪啪啪啪啪!!!!!」

打得拳頭都快要冒煙的我,急速與他拉開幾個身位。

DR.D撥撥上身,笑言:「多謝你,啲骨揼得都幾舒服。」
我再上前出拳分別打頭、打心、打下陰,DR.D搖頭笑了笑,冷不防向我頭部出拳:「睇下咩叫真正嘅拳擊!嘿嘿嘰!」

「呼!呼!呼!呼!」DR.D偏用右拳出擊,但全被我鐘擺躲閃。

跟鋼塊對打並無意義,儘管我出手更快,都好難對完全體的DR.D作出有效傷害。

「想要打到幾時!?」DR.D張手對我擒抱。

好,反其道而行……

就將計就計。

我衝向緊抱DR.D,他利用冰膜將我上半身黏死不得出手,我雙臂亦向上扣緊其胳臂,使用鎖技不讓他出拳。

兩人互相緊貼,卻無法出手。

我們下盤互相推將對方逼向火場,後來DR.D索性用冰膜黏住地面,不讓我推挪半分。

「嘿嘿嘿……」DR.D咧嘴大笑,直視住我:「咁樣大家都郁唔到……」

「呯」我用頭撞擊DR.D頭部。

「嗚你啊……」DR.D恍神。

「呯」我繼續用頭部撞擊。

「嘩嗚……」DR.D把痛寫在臉上。

「呯」

「哈呀呀呀呀!!!」DR.D索性與我頭的頭貼用冰膜黏住。

「做得好……」我仰天大叫:「摩西!」

「嗷吼吼吼吼吼──」摩西於月光底下跳入火場。

「食咗佢!」我命令。

DR.D會意我想做的事情後,馬上解除全身的冰膜想轉攻摩西,奈何我施展著綜合格鬥術中的鎖技將他弄得動彈不得,無法脫身。

「噫嗚嗚嗚……」DR.D了解到的時候已經太遲。

摩西敏捷奔來,張口咬向DR.D頭顱。

咬合力恐怖的摩西張齒咬合DR.D脖子當下,大量刺熱的火花濺出,但牠可是病劍脊椎都咬得斷的摩西!

「咔咔……咔咔咔咔……咔咔咔咔……」DR.D鋼化脖子冒出裂紋。

DR.D放肆大叫:「啊啊啊啊啊啊啊啊──!」

「你已經輸咗。」我瞧向血盤大口中的DR.D。

DR.D抖顫著笑:「M……我……無處不在啊……記住……我……」

「鏗格──」DR.D脖首分離,頭顱飛噴。

頭顱拋出,熱血灑掉。

DR.D戰敗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞