【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
858 Like 6 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

——————————————————————————————————————

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:神傘
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有200正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

lm
我愛墨巴!我愛墨巴!
留名
我們不需多言,想再乾一杯,可惜酒都喝光了。

「悲傷嘅事就無謂再提,我其實想問下你嚟我哋倖存區目的係?」

「搵朋友。」

「咁真係尷尬嘅時間點,近排倖存區裡面有重要人員死亡,直覺話我聽唔係你做,但我都要有話直說,你好可疑下。」

「一個危險嘅外來者,正常人都會提防,我明。」

「如果可以我想你回報接下落嚟嘅行程,為免引起不必要嘅誤會。」

「其實我都係走嚟走去周圍搵,無話指定範圍。」

「可以幫到你?如果你嗰位有朋友嘅資料。」

「暫時我自己搵就可以。」

「咁我循例俾個訊息你,兩日後錦綉花園外面會舉行「錦綉祭」,預計都唔少人會參加,你或者可以喺嗰到搵到你朋友。」

「錦綉祭?」

「其實就係用嘉年華會形式搞嘅文化活動。」

「係你哋傳統日子定點?」

「每年都會有,每個人都好期待。」

「有時間我會去睇睇。」

雕起身握手:「好高興認識你,M。」
開po冇文好似唔啱規矩
「我都係。」我給他握手。

「今日就係咁多。」

「等陣,我想問下隻牛仲有冇淨?」

「牛……」雕有點詫異:「你仲未食夠?」

「想睇下有冇得外賣打包。」

「我同老闆講聲。」

與雕分別後,我單肩背著隻繞著蒼蠅的牛屍,獨自回到鐵皮屋。

「咣──」我伸腳將門踢開。

我將整條牛屍掉到摩西面前,沉睡中的牠眼皮稍張,隨即露出血性的獠牙,張口把牛屍咬碎吞下。

到底牠要吃多少東西才飽?我也沒有概念。

當天的晚上,我依舊出沒深夜裡。

值得慶幸是,摩西好像嗅出端倪了。

摩西沿著氣味來到倖存區南面的荒野地區中,那裡有幾戶荒廢的村屋,看起來壓根不像有人居住,雜草生長到人的腰間,

我跳落地面,審視摩西所盯緊的廢屋前。

「喀喀喀」我禮貌性敲門。

裡面無人回應。

「有冇人喺到。」我開腔問。

等了約五、六秒,我打算直接破門而入。

此時,木門卻突然打開,為首是眸子帶光的艾匡:「鳥嘴先生!」

艾匡看見我的當下,就衝出來給我個擁抱。

「艾匡……」我雙手都不自覺搭住她:「其他人呢?」
其後,昏暗的廢屋中公仔和娃娃行出:「老師!」

「你兩個都無事。」我張開手讓兩兄妹加入擁抱。

「M!」嘎嘎都跑了出來,跳到我背上抱住。

「你哋全部都無事……」我語帶欣喜。

「仲有我。」笑盈盈的雲水緩緩行出。

五個孩子都安全,謝天謝地。

後續他們給我訴說起一路前來的經歷,旅途可說是多災多難,但也是場很好的歷練。

「咁滿天有DR.D線索未?」我問重點。

「師傅話近排隔離營到有少少異動,唔排除係有咩事情蘊釀緊……」娃娃說。

「隔離營即係倖存嘅八鄉居民住嘅地方?」

「嗯,佢話嗰到身體檢查頻繁咗,而且根據唔同人體質去分類,似做緊篩選……」

「既然佢有頭緒,繼續等下佢消息先。」外面都是獵手黨,周圍亂逛確實不好。

我也是連殺三個獵手,才遇到稍為講道理的雕,過程還要用武力說服。

「鳥嘴先生,你用咗幾耐嚟到?」

「大概半日。」我答。

此話一出,大家怔住。

「我騎摩西過嚟。」我補充。

後來,大家又談起各種有趣的瑣碎事。

諸如公仔在中文大學書院盃得到金手套獎、艾匡得到位隱世高人指導劍法、眾人乘座獵手號打倒百鬼夜行、撐船被海盜打劫、一行人大帽山差點冷死、飛鵝山上擊敗邪惡童軍、偶遇恐怖的癌王、公仔加入獵手黨、葉青茶無故出現、於大學生活打工等等……

由晚上說到朝早,非常精彩。

這個月來他們都躲在廢屋中,由滿天接濟糧食。

因為外頭風聲很緊,每個人都尋找著殺死錦綉王貼身醫生的兇手。

當然,公仔有告訴我是他和一位叫王秀的朋友做,為的是打開看見滿天的契機,又透露了關於八鄉隔離營的事。

等到晚上,滿天終於現身。

與我碰面當刻他沒有孩子們的激動,只是平平淡淡的對我點個頭。

廢屋外,月色朦朧。

「仲諗住你唔會到。」

「應該仲趕得切?」

「得,我本來都預計咗時間差距,你收到信再到嚟應該要段時間,只係估唔到會變咗佢哋嚟。」滿天瞄向屋內。

「DR.D真係會喺到?」

「唔會有錯,佢最鐘意有大量白老鼠嘅地方。」

「有佢確實位址?」我問下去。

「未有,保密功夫做到家。」

我開始腦中衡量戰況:「到時真係開打嘅話,唔計血禍,都有兩個大病獵、DR.D、病奴、仲有可能其他潛在敵人,都幾難。」

「睇你信唔信得過佢哋。」滿天看著屋內的孩子們。

「佢哋……」

「大概十年前你都同佢哋差唔多年紀?如果你想佢哋成長,到時會係個考驗。」

「嗯……」我低頭沉思。

「聽日有個錦綉祭,你可以去睇下,佢哋最鐘意喺大日子搞破壞。」

「我會。」

翌日,錦綉祭。

早上大家如常地耕作,但是特別起勁。

皆因今天是「錦綉祭」慶典,大西北區向來是個圍村文化濃重的地方,每逢大節日只會在自家祠堂門前和親友吃盆菜,非常傳統和保守,有不住在圍村的人出現,別人一眼就認得出。

因此,每年錦綉祭可說是史無前例聯合各家圍村,共同舉辦普天同慶的活動,宵禁令也特意當天取消。

錦綉祭下午三時起開放入場,身體給檢測後可入場。

會場人聲喧嘩,設置有不同的攤位及活動。

例如,免費派發的大鍋揚州炒飯、公共鬥牛競技、徒手肉搏拳擊比賽、魚蝦蟹骰寶、腕力比賽,其中鬥牛競技最為驚險和刺激,在圓環形的競技場中,有隻經特別訓練的強壯公牛會撞向落場的每位參賽者,只要誰人能捱到最後,誰就能獲勝。
留名
早文祝福
衝呀!正評呀!!
lm
lm
留名
lm
早文
早文但未有加更M唔計搵左佢哋幾日應該差唔多時間到
今晚大家可以早d訓啦
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞