【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
859 Like 6 Dislike
水牛突然急剎,我迅即緊貼牛背將牠騎住,水牛馬上亂跳亂蹦,如同一頭羈的野馬想把我甩掉。

牛背上的我順從水牛的擺動,如同遊玩鬥牛機需要抵抗著強大的扭力和旋轉力。

水牛的掙扎隨時間減弱,大約堅持兩三分鐘,水牛終於體力不繼,高傲的氣焰被我所熄滅,不再作反抗。

鬥牛場內眾人屏氣凝神,瞠目結舌。

等到大腦接受事實,方緩緩張聲:「佢馴服咗……」

單調的拍掌聲響起,是雕。

「精彩。」雕說。

其他人如羊群般,逐漸跟著拍掌。

身穿皺舊西裝的主持人同時行出,即場宣佈:「贏家係依位……」

主持人對我暗暗地問:「哥仔你叫咩名?」

「馬克。」我答。

「馬克!」

「可唔可以救下個細路?」我看向張陸宏。

「得得得……」主持人揮手大喊:「工作人員清場!」

由於鬥牛競技給我贏下提早結束,觀眾們都轉往其他活動場地,本來人山人海的鬥牛場轉眼間人流散去。

「估唔到你都有興趣落去玩。」雕在門口等我離開。

「我只係想救嗰個張陸宏。」

「咁熱心?」

「喺我住嗰到獵手係叫病獵,全部都係珍貴嘅戰力。」

「可能正正係我地兩個地方嘅分別,依到嘅人想成為獵手黨一份子,係因為有頭有臉,掛住獵手黨個名每個人都要敬畏你三分,唔係因為懷住殲滅病者、保護人類嘅高尚情操。」
「嗯……可能係,駁唔到,但人唔會一成不變。」

事實上張陸宏的確反思了,那刻他看見的不是什麼威風八面,而是一個站出保護弱者的人。

「啲觀眾走哂去邊?」我踏出鬥牛場。

「第二樣比鬥牛刺激嘅,應該就係拳擊。」雕指向不遠處的物流公司:「有興趣睇下?」

「帶路。」

偌大的物流公司中,給劃分成不同的拳擊場地。

不同於鬥牛競技,拳賽是有獎金的,公司門口位置可以報名,唯一風險就是沒有點到即止,想要投降都得對方同意。

畢竟,觀眾都追求的暴力。

拳賽有分團體戰、個人戰、多人混戰等,亦可以和賽事主辦方下注,賭誰勝誰負。

作為老觀眾的雕,帶我看最熱門的拳賽。

那場地由鐵籠構成,能上場的都是地方的搏擊高手。

「鈴鈴鈴鈴鈴──」拳賽主持人搖晃鈴鐺,吸引觀眾注意。

「仲有五分鐘!中國古拳法周全瑞將會對戰神奇傻子陳星海,下注啦各位。」

「有冇興趣上去打幾拳?」雕瞄著我。

我搖頭,不感興趣。

倏地,場內有個格鬥場地引起騷動,好多人都在驚呼。

我們走過去看,發現有個光頭漢正暴打一名血流披臉的男人。

但被打的男人皮笑肉不笑,好像感覺不到任何痛楚似的。

「仲笑……投降啊!」光頭漢保持拳頭拉弓,準備打下去鼻樑。

「嘿嘿嘿嘿嘿……」可能男人給打瘋了,只是笑不停。

「咁唔好怪我打死你……」光頭漢再次揮下重拳,對方鼻子也凹陷。

「咩人打咩人?」雕問身旁的觀眾。

「光頭王打緊嗰條友,佢自稱係不死人,唔知咩來頭。」觀眾答。

「呯格」話音剛落,光頭王下了死拳,將不死人徹底打死。

下拳聲音那麼響亮,不死就真是奇蹟了。

「佢死咗!」光頭王激動得跳起站立,高舉雙手面向觀眾:「評判快啲宣佈我贏!我光頭王戰無不勝!」

然而,評判正要宣佈勝利者之際,不死人身軀猛地坐起,身姿動作極為不自然,沒有人類律動應有的流暢度。

觀眾和評判看見這幕,紛紛都啞掉了。

餘下場內亢奮吶喊的光頭王:「仲唔宣佈我贏?再唔講嘢連評判你我都照打死啊!!!」

不死人衝向光頭王,雙臂從後緊緊抱住他胸膛鎖緊,然後張口大咬其脖子。

「嘩哇呀呀呀!」光頭王驚嚇之餘,更是劇痛。

不死人牙齒口不放,活生生咬出塊血淋淋的脖子肉出來!

「嗚呀呀!!!」光頭王重度噴血。

看慣場面的雕都不禁皺眉:「癲到咁都係第一次見。」
出現了D
病奴?
神奇傻子
病奴能力係咩?
和生圍喪彪 好尷尬 呢個朵
Lm
近乎不死嘅功能, 應該一係就係蠶魚, 一係就係有病爪嘅極速回復細胞?
只有痛楚嗰條友好似都係不死?
病奴唔係成身紅點咩
打拳實比人發現啦,點會係佢
不死人=脆人?
蠢魚上身啦
奇怪動作
變咗係蠢魚 正字係咩
蠹魚

南征戰爭有冇巴打統計下依家嘅戰力?
聽住先
過幾日又開支線
T1 港豬 七傘
T2 瑪希 湯婆
T3 蕭生 泰狩 滿天 等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞