【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
859 Like 6 Dislike
鯨歌 我境界練到
早文
血禍開咗死門
我舞爪張牙邁步衝向血禍,得飛躍的他身法極為靈活,連續閃開多下攻擊後,忽地踏前提膝攻擊。

我所擁有的無敵的抗體,彷彿是為了今刻而存在。

呢兩句有少少kick, 不過好好睇呀, 希望血禍可以回歸
原來血禍咁勁
似係路飛開二檔多啲
M同啲阿婆好有緣份
血禍乖乖地啦
訓陣先啦 血禍 M
血禍可唔可以解決到M嗜血
之前話掂到血禍會感染做病者!打左咁多拳,M咪又做番病者?定冇左件事
特種病獵
建議重睇
雖然湯藥用病者整,但有話過唔會感染咩? 真係冇印象!
重睇好大鑊喎,個故寫左幾年
故事一開始就講 M有病 所以唔會受感染
講啲唔講啲﹐係有性病呀
病港一完之前應該有港,本身病毒想用黎醫aids,所以有aids 就算感染都唔會變病者。但M依家應該冇aids 啦! 之前黑色賢者時直情全身細胞重組咁滯,之前又俾神樹吸晒啲病者毒,之後記得驗過血話佢係普通人。況且佢停藥咁耐,話佢仲有aids仲講唔通
應該係M隻湯藥包咗無限抗性
認真答你 你講嘅大部分都啱 不過有提過嗰隻霸體病者bb好似有少少病毒抗性 所以m應該呢個程度係唔會病變 但而家並唔係免疫 兩者有分別
「你……幾熟手……成把草叉飛過去……」

「以前我同隔離鄰居決鬥嗰陣,都係用草叉搞掂佢哋。」

別墅就由夜晚燒到早上,我在龍婆位於古洞的屋中休養。

躺到中午,血禍悠悠轉醒。

由於血禍時時刻刻都滲著血液,需要安置廢屋裡。

「你醒咗。」我看著回復意識的血禍。

大概是透支了力量,才會倒下那麼久。

我坐在血禍身旁,他緩緩對我吐出全盤事情。

從大本營離開的血禍,受DR.D教導如何使用自身的病者能力,包括昨日的極限狀態,是利用心臟大量泵血,促進血液流轉更快,令身體得到質的變化。

另外,DR.D指導血禍如何提煉出超級血清,過程艱苦無比,每天僅能生產出一滴血珠的份量。

DR.D原本是想借由超級血清重新育成出黃金蠹魚,但如今那半瓶血清都給公仔吞到肚下,這也可能是公仔無法給癌王吞噬乾淨的原因。

這過程中他們團伙殺人無數,利用人類進行不少殘忍實驗,血禍受影響下都變得偏激,直至鯨歌呼喚回曾經的美好。

問完事情我讓血禍暫時繼續關在空屋中,因為後續有好多事情要處理。

「要唔要飲碗粟米湯啊?」龍婆走來問。

「唔洗客氣。」我其實未對龍婆放下戒心。

「沖個涼都要呱,你成身又俾火燒到黑,又有成灘血跡。」

「其實你係咩人?」我冷冷地問。

「我?咪呢間屋嘅主人。」

龍婆身上氣味不像詭人,身上沒有那惡臭。

會是蠹魚人嗎?可能受DR.D控制……
但我不可能拿起粟米湯鍋底下灼熱的木柴,不由分說的戳向龍婆測試。

「你做咩疑神疑鬼咁啫,我又無害你。」龍婆看著覺得好煩厭。

「你琴日突然嚟咗救我……」

「咁我真係見到好大火,咪行嚟睇下咩事囉。」

根據故事定律,貿然出現的角色不可能是沒背景的平民。

「龍婆,你係咪有咩故事?」我換個方式問。

「咩事呀?」龍婆不解。

「例如你係獵手黨背後話事人、你年輕嗰陣係職業殺手、標槍國隊成員、或者你好沉迷病者之類嘅背景……」

龍婆聽到一頭霧水:「咩啊……我由細到大就喺呢頭耕田,古洞就係我屋企,就算到咗末日我都無離開過。」

難道,真的只是個平民?不能接受。

我問下去:「咁你係咪有咩支線任務要俾我?」

「……支線任務?」

「你有冇嘢要交托我做。」我盯著龍婆不放:「你嘅出現絕對唔會就係咁啱經過然後救咗我咁簡單……」

「哥仔啊……你當自己生活喺小說世界,有好多奇遇咩?我真係個阿婆嚟咋,我無背景嫁……」

「好人到三更半夜出嚟救我?」

「咁啱見到你需要救咋嘛,唉!不如你死咗去啦哥仔,你唔好再問嚟問去啦,好煩啊……」龍婆推我出屋外。

「你係咪隱世高人?」我續問。

「我係你老母啊!」

「呯咣」龍婆關門了。

也許真是我想多了。
被龍婆趕出來後,我重回別墅查看。

恰巧有場春雨撲滅了大火,但整幢別墅都所剩無幾,很多東西都給燒燬了。

至於給草叉飛擲的戈紹鷹,屍體暴斃在停車場空地上。

相信他昨晚給草叉刺中後,掙扎一陣才死去。

總括下他們各人下場:

GZ-T,死亡。

馮覓,逃脫。

癌王,下落不明。

病奴,死亡。

DR.D,生死未卜。

血禍,獲救。

直到傍晚,我帶血禍前往廢屋與其他人會合。

公仔獲得滿天的急緊治療,但由於倖存區裡沒什麼醫療器材,需要盡快帶到港島區醫院深入檢查。

因為摩西背部坐不到哪麼多人,是次回程只帶了血禍、滿天和公仔,女生們要繼續暫留。

「有個地方比港島醫院仲先進。」我們連夜乘騎摩西離開倖存區,一路向南。

跑到靈實醫院,我先放下滿天和血禍,然後再趕路到清水灣俱樂部。

理論上公子會全體正身處港島合眾國,萬幸是有位成員回了俱樂部。

當我抱著公仔準備踏入俱樂部門口,屋內的他彷彿好早發現有人闖入,老早舉著單管霰彈槍瞄準大門位置戒備。

「企喺到。」舉槍者是雞冠。

「係我。」

雞冠稍稍垂下單管霰彈槍:「你……發生咩事?」

「我有個朋友需要羊角睇睇。」

雞冠思量幾秒:「佢喺港島。」

「有冇方法聯絡佢嚟?」

「你好彩……」雞冠收起單管霰彈槍,轉身走向別處:「我咁啱返嚟係架設無線電台,等兩個地區可以聯絡,你先帶佢去醫療室。」

雞冠隨即走入廣播室,利用無線電設備聯絡跨海的同伴。

半夜深睡著的羊角收到無線電訊息,但仍要等待到早上才可回來。

整個晚上公仔意識都未見恢復,而且面青口唇白,體形暴瘦。

等至翌日早上,羊角不負所望出現了。

「咩情況?半夜突然搵我……」羊角甫入醫療室就問。

「幫個細路檢查下。」

羊角打量病床上的公仔:「佢受咗咩傷?」

「懷疑注射咗不明血清,仲有受到病者攻擊……」

羊角聽罷,脫下西裝外套,換披上醫生袍,將病床推向掃描設備:「首先身上無紅點,係好事。」

「嗯……」

「你喺到等,唔會咁快有結果。」羊角讓我不要跟來。

我按他指示等待,畢竟對方是權威。

接下來的時間裡,又說要注射什麼顯影劑進行電腦掃描,將公仔推去放射科那裡。

費了大半天的功夫,羊角方出來跟我閒談幾句。

「等結果要時間,你預一兩日內。」

「好……多謝你趕嚟。」我給他致謝。

「既然你係半個成員,幫到就幫。」

「你就咁睇佢嚴唔嚴重?」

「臉黃、下肢水腫、身體有腫塊、不明瘀青、口腔發臭……」羊角淺淺苦笑,欲言又止:「祝佢好運。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞