【D&M】《病港II》(67)

973 回覆
860 Like 6 Dislike
「嗄……嗄啊……真係奇怪,點解每次都係我輸?」DR.D用著顫抖的聲音,似笑非笑地說話:「好快……你會再見到嶄新嘅我,到時我會殺盡你……身邊全部嘅人……」

「無論你嚟幾多次。」我提起腳對準DR.D頭顱,準備全力踩踏:「我都會對你做相同嘅事……」

「嘿嘿嘿嘿嘿……」DR.D臉上帶著嘴巴歪掉的笑容,目光凝固轉移意識:「其實我哋……某程度上好相似……」

「呯」我重腳踏落。

DR.D頭部粉碎。

冰冷的月光映照大地,我看著死在腳底下的DR.D,彷彿是自己的影子。

事情尚未結束,場地仍有上百名蠹魚刀衛未擺脫控制。

我忽發奇想嘗試使用鯨歌製造人體自焚的假象,看看能否將所有蠹魚都逼出。

「滿天,忍住。」我說。

「……嗯?」滿天抬頭望來。

一瞬間鯨歌範圍內的人,全都驚見自身無故自焚。

恐怖的熾烈感隨即傳遞全身,每個蠹魚刀衛都痛苦尖叫,滿天本人承受著劇烈的炎熱。

大約焚身十秒後,刀衛們體內的蠹魚一一吐出,落地反肚,我方中止鯨歌。

滿天全身是汗,跪倒地上:「嗄……啊……」我伸手扶起滿天。

「DR.D已經走咗。」
「仲有冇其他威脅喺到?」滿天孤疑地掃視全場。

「應該就無。」

錦綉祭圓滿落幕。

錦綉王好快給帶回去喝定驚茶,獵手黨仍以犧牲十五名成員的代價,於爆炸損毀的關口建立好臨時防禦工事,暫時抵擋住市區來襲的病者。

善後處理交由一個叫游善飛的人負責,是個身穿湛藍色飛魚袍、戴著鳥形眼罩的男子,他帶著大量的防疫人員封鎖了整個區域。

我留下滿天作那些的解釋,自己則老早帶著DR.D殘破的軀殼離開,回到摩西那兒去。

或者我可以透過DR.D的肢體和軀幹,追蹤氣味來尋出他所在。

「嗚嗚吼……」摩西鼻子嗅著其斷臂。

忽然,摩西張口咬走,將斷臂吞下肚。

「喂,唔係俾你食。」我揮掌拍摩西的鼻。

「吼汪。」摩西首次叫得很像狗。

摩西嗅了好一會,記熟氣味以後方便搜索。

雖然DR.D利用意識轉移讓人追尋不到半點蹤跡,但只要曾經出現氣味就會殘留,透過比常人嗅覺靈敏上百萬倍的摩西,最微小的東西都能尋得著。

是夜,全城實施戒嚴。

為免引起不必要的誤會,我暫時沒有再出門。

第二天清晨我前往孩子們的廢屋,跟他們說出昨晚的事情。

「DR.D真係好難搞……」娃娃聽後有些憤慨,暗暗握實拳頭:「依十年嚟都死心不熄。」

「即係個D係個永遠都打唔贏嘅對手?」雲水把玩著左輪手槍,單手旋轉不停。

「差唔多概念……但每次消滅佢,佢都會變得更弱,雖然唔會死,但可以令到佢變得再無威脅性。」作為母體的黃金蠹魚死後,DR.D的生命就不可能再繁殖增生了。

「就算佢再出現,只要以後仲有病獵,都會出嚟阻止佢。」公仔果然夠正氣。

未到夜晚,滿天都前來廢屋與大家碰頭。

「琴晚點?」我先問他。

「處理後事嗰個游善飛,係錦綉王御用獵手,所有曾經喺入場前個檢查站留個名嘅市民,都被移送到去隔離營。」

「琴晚至少上千人喺嗰個會場到……」

「嗯,除咗醫護人員,無人可以例外。」

「琴晚DR.D其實去嗰會場做咩?唔會係純粹搞破壞呱……」艾匡忽然問。

「佢想寄身操控錦綉王,控制咗自然全個倖存區要聽佢說話。」

「喔,就好似蜥蜴人控制美國咁!」雲水思路有些奇怪,但大致上正確。

「但在場應該會有其他人目睹,唔會聽呢個假嘅錦綉王說話呱?」嘎嘎參一嘴。

「控制埋其他目擊者就搞掂,只係佢棋差一著估唔到我哋會喺到。」
M體術曈術幻術齊哂
要打贏真正嘅怪物,只可以咁做
原來距離病港一已經十年 有冇人俾到個時間線
d好中二病
打冷震
覺得D好似愈來愈廢咁,以前會覺得D輸完敗走都有古惑招收埋,偷襲三個大病獵但自己無埋條黃金蠹魚已經柒,今次又比M單拖打斷兩臂,諗住硬化D都係硬過霸體M,點知D收皮先。
係咪輸得太多,見到M就嬲得滯自動智力減半
合理喇其實
d 只係s1 嘅大boss
依家s2 可能連虔誠背叛合體都未必夠抽
不過係怪咗啲嘅
話哂d 同賢者都有得鬥吓
之後打蕭梵又係勁輕鬆俾人收皮
到百里蠻力又贏
咁虔誠背叛合體應該都勁過M依家,單挑未必贏到,D都唔會贏到
D依家好似好輕敵咁,D出嚟打蕭梵個次要頂耐啲打贏佢實做到,蕭梵本身都重傷,咁都唔拖下時間就比蕭梵斬頭,百里個次都係輕敵,可以同M打拳頭交但比百里打到輸埋條黃金蠹魚。
覺得s1個時打不破尚仲穩陣啲,起碼長期都硬化頂住,係最後敗走先比少佐炸,蕭梵個次D好型咁跳出嚟,無幾耐就比蕭梵斬頭
其實有冇人已經變到冇興趣再討論戰力和劇情?
人類角色、招數、技能、武器、特殊病者、伏線多到根本冇可能記得曬,千幾篇文搞到勁長勁亂
劇情永遠就係「開始入主線 -> 以為嚟料 -> 點知變開支線 -> 休養生息」咁樣無限loop,一日一篇,公式化加更,時不時休文
追故個態度慢慢變成每日㩒入嚟,有文就有文,冇文就罷就;跟住睇完篇文個感覺就變成「ok,你話點就點啦」,反正唔知幾時會結局,又唔太記得以前啲劇情,廢時長篇大論9up
結果就變成一種一個仲係好鍾意病港和墨b,仲係會課金追故,但就冇曬passion的讀者
我反而係有少少覺得, 期待咗佢哋再見面咁耐, 結果好似淨係得m有buff到 牙D好似完全冇進步過咁, 淨係身體硬化已經跟唔上時代步伐
咁佢都冇諗過M嘅變化會咁大嘅
班人會屌你有得睇就睇啦
本來網上個交流無晒意義
網上直接或者間接表達意見其實喺現實生活咪一樣存在
你估現實就無人屌咩
都唔知班人做乜唔比人講負面意見

最後搞到圍爐取暖咁好啲咩
講網上追故免費果啲仲on9
佢無夜放上網邊有人識佢?喺宣傳嘅一種
你有jk羅琳咁出名咪可以全部收費咯
你試吓無咗呢到擺文
有幾多人追落去或者點比墨巴知佢啲文仲有幾多fnas
M而家勁過滿天好多
滿天無buff,戰鬥經驗唔多
始終滿天只係普通人嘅肉體,M又有湯藥加持又有蘇維眼又有鯨歌,已經連乜野七傘呀鯨牙大劍金鷹頭拐杖全部都唔洗用
說得太好了
又未至於冇passion,不過我都比較少討論,學你話齋咁鬼多角色,個故又長到咁,鬼記得咩樓上講黃金蠹魚同Dr D打蕭梵我都唔記得曬,但係起碼我都會繼續追個故,最好M同湘可以拉埋天窗
可能出個病港3係公仔做主角,又有其他boss出現咁就將啲舊主線支線抹走佢
大西北遠征團咁辛苦嚟到,結果無出場
仲有得D一個?
佢啲隊友去咗邊
1. 紅光引蠹魚埋身
2. 叫滿天行開
3. 鯨歌
4. 郁手

咁咪唔使TK
用嚟過場介紹下大西北 順便同艾匡上buff
但係而家公仔有debuff 唔知仲有幾耐命

btw咁辛苦帶咗啲冰毒過嚟 滿天最後有冇上電
幾時buff滿天
題外話都係大劍m最有feel
而家雖然好勁但就冇乜感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞