究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
呢個我認同

有心喺公立醫院做俾個制度玩死

香港未有全民醫保,私家好醫生都唔係個個睇到

長遠點都係要行台灣日本新加坡玩法,冇可能完全用公立包哂
呢期風向就係話啲醫生自私保住自己利益
又講請醫生有講醫藥瞓㗎

明明全部都唔關事
知唔知幾多人有病無得睇
去一轉公立望下

希望幫醫生既你地快啲體會下
生老病死係必經 如果醫生有公道之處
200萬黃絲出黎遊行保護佢地行業啦

香港既職業貧富懸殊都極嚴重
如果話土地霸權影響港人既居住環境
醫療霸權係直接害緊港人既身體健康
仲有果D只係想請病假既, 例如一請請4日果D
(有D行業係連績4日病假先有錢)
私人醫生唔肯開
於是就打正牌頭去急症室扮辛苦死摞4日病假

真係有事果D,急症室輪候10小時等唔倒死左WFC
出去望下啲po
黎黎去去都係個幾丁入唔到med既友開既
係咪政府又俾錢pr做野?
依批五毛咁低質
出去望下啲po
黎黎去去都係個幾丁入唔到med既友開既
係咪政府又俾錢pr做野帶風向?
依批五毛咁低質
唔係無得睇,要等啫
有時間去急症坐,轉介快好多一定有得睇
Med school就算收晒最叻嘅人都有堆人要肥佬留級

關友仔講到入到去就一勞永逸
點解請四日假先有錢?工傷個啲?
講到香港醫生有得話事咁
成班人帶風向
咁而家都唔係無香港醫生睇
到時自行選擇咪得
公立醫生辛苦了
yes 又想推啲醫生出黎送頭
根本公立醫院已經醫藥分家
但未一樣忙到爆
最好笑係講到會阻止到大陸醫生嚟
除咗而家有人乘機出嚟抽水
諗唔到咩原因會係咁出依啲post
要推動解決呢堆問題唔係只靠醫生搞得掂, 係制度需要改革。到現時唔見HA/HKGov有計劃及決心牽頭改革...
澳洲開始唔承認香港醫生個資格啦
要重新考過試
點睇都係你還多過佢還
第時去睇公立 一堆大陸醫生同你打點滴 講普通話

而「要還」既醫生 繼續十幾萬一個月
揾到2047就返英美加澳退休

連登仔又贏
咁依家輸入大陸醫生
但啲醫生繼續十幾萬一個月 繼續醫學霸權 繼續地位高
咁連登仔又計贏左?
做唔到野都收你$500封信
你老母都可以做到
Iphone 都1300 成本價 我又要iphone 成本價賣比我地香港賤種
同嗰啲廢老去餐廳食,大大聲聲話幾條菜咁都$100有咩分享
其實全球收醫科都係要勁個腦蠢鈍少少都升唔到班

明顯係政府問題,多過醫學界問題喎

用全球最好醫療嘅日本為例都係行醫保,唔係用公立醫院包哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞