究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
就算性本惡 要你個連登光環做乜鳩救撚命
政府咁算唔算醫藥分家,醫生淨係開處方,病人去藥房拎藥
其實減低醫療支出好合理呀,減左你班醫生都係唔肯寫醫生紙比人豁免打針架啦,讀咁多書賺咁多錢都咁縮骨唔恰你恰邊個。
已經好明
連救人嘅醫生都係仆街唔拗啦 祝巴打你生活愉快
咁你睇番上面同其他post
一直都話點解醫院咁缺人手
就會有人話 因為你地自己唔肯醫藥分家

公立醫生話自己缺人手 轉個頭就話因為佢地自己唔肯醫藥分家
唔係向公立醫生開火 咁係同邊個開火

我係私家醫生就唔駛咁勞氣同你地講
自己作故事合理化自己講既野 同你地講都sai氣

仇醫仇上腦 真係唔好怪人地對你勞氣
唯我獨醒 貽笑大方
同大陸啲憤青根本一個撚款
巴打辛苦哂

我睇到個問題係無論分唔分家,係咪開放學位都於事無補
香港生育率全球最低,人口老化嚴重

呢啲方案都係貼塊膠布止血,係早爆定遲爆嘅問題
就算我當啲醫生全部延遲退休,都唔會解決到將來嘅人口結構問題

到時可能開放邊境醫療先有用,中港一家親
橫掂有一部分老人家仲係好鍾意睇中醫
而家好多人都會咁做
嘩 我屌你老母仲要賴香港人
香港人咩都要睇醫生因為你班撚樣壟斷左轉介權力呀
攬咩炒
人地搵夠移哂民啦
自己加埋身邊朋友睇開幾個都移哂民
睇上文
錯唔哂喎,的確好多香港人特別中老一輩係咁
個個都想見最權威嘅人
見到護士又話點解得姑娘,冇醫生
見到實習醫生又嫌人地實習
有主診又嫌人地個樣後生唔係專科
係見到d 教授級老野先會好呀好呀唔該哂咁

你問下d 老野有幾多個有醫生唔睇會想睇其他人
我個朋友之前腰疼,
先睇普通科,5分鐘之後,寫轉介信去骨科;
再睇骨科,5分鐘之後,寫轉介信去物理治療;
跟住物理治療師睇左3次搞掂。

但係兩封轉介信,無左$1000+
我發覺呢期多咗好多仇醫嘅風向post
可以睇公立架,你朋友唔等得無計

同埋你朋友戇鳩啫,一來唔使claim保險寫乜鬼轉介信,直接沖去骨科睇得囉,就算睇物理治療普通科寫都得㗎
咁確實人口老化問題越來越嚴重
經濟又差左
平民百姓沒錢睇私家麻
就算私家又唔見得係好醫生
逼針個期已經開始多啦

多咗成年啦喎清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞