究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
連完全屬於自己嘅權力都揸唔穩
藥劑師權力比醫生削減哂,醫生紙唔比開,開藥又冇權話事,又唔可以質疑醫生診斷,醫生為左自己人工根本唔會放權比其他專業
我又諗起美國班physio話Doctor of PT 性價比低
讀完doctoral degree 人工不如bachelor就可以畢業的護士
護士讀完doctoral degree DNP人工可以高過普通科醫生

美國班PT就話不如讀nursing (Nursing practitioner)或者醫生助手(physician assistant)
讀書時間短啲 學費自然比少d 人工同scope of practice都更加高

所以話一個行業企得唔夠硬就會比人食住上
要掙扎4年前已經試咗喇。結果係點?
是但啦 改變唔到咪加入
比我後生d 都北上讀medic 返黎ha做醫生算啦
三寶科只係輔助醫療 即係比醫生點嘅職業 象牙塔講得好聽啲就叫multidisciplinary team 實際上醫生人工多你幾倍 權力都多過你唔知幾多
工具人命就認工具人命
所以慢慢就會心淡
點爭取都冇用
解釋完role extension 都係比醫生reject
然後社會大眾都係唔會明 連登就已經係一個例子
我建議想有多d autonomy嘅師弟妹不如直接去外國/大陸讀medic算
講一輪 爭取一大輪都係唔會有結果 不如直接加入成為醫生算
希望dser 唔好發太多夢 覺得自己可以成為人中之龍 改變香港allied health 改變醫療制度
想成為healthcare professional 請直接讀medic 邊到讀都好
有得讀就讀medic
英國又好 澳州又好 大陸都好
醫生就係醫生 輔助醫療就係輔助醫療
人工同權力都有分別

醫生大把specialty可以揀
想hea d 可以淨係做general practitioner 普通科
人工一樣高過AH max
想有挑戰d就讀專科
其實香港早在30年前就開始討論「醫藥分家」政策,卻招來私家醫生和社區藥劑師反對,「後者比較滿足現狀,現在不用多做都有3萬元。因為好少有人會拿着藥單去社區藥房,唔想搞咁多。」

講到尾藥劑師會有份自己搞死自己
fraud 同 waste?
可唔可以講詳細小小
我都明白,爭札係我諗多咗
只不過係了解下,舒發我自己嘅怨氣
你洗同佢擔心,
到佢地位不保,
到佢揾唔到佢想要嘅人工,
佢都詝夠錢移民啦。

屎就得小巿民食。
喺香港,HA 嘅 director 全部都係醫生添,連 IT/HR 最大粒嗰個都係醫生嚟,好扭曲
大院 medical 長期缺人
一更4-5個人返工要睇40幾50個病人可以有幾唔忙
大院 medical 長期缺人
一更4-5個人返工要睇40幾50個病人可以有幾唔忙
法例最低要求係至少連續4日病假僱主先一定要畀有薪病假僱員,1日就有嗰啲係公司福利
因為基本上醫生開咩藥都係佢控制,好似香港咁,你睇個醫生,無論公私立都好,都會額外畀多啲藥你,到你好返其實都仲有堆藥未食。

喺美國,係要去藥房拎 refill,每次都要畀錢(保險會畀)。不過美國都有啲仆街醫生同藥房夾埋撚狗啲病人,要佢哋食耐啲,從而claim 多啲保險,但一踢爆就要拉人封鋪
其實我唔明,分左家咪診金高啲囉,同埋分家變左有兩家人搵食,咪仲易病人俾多左錢

而且公立就話驚你返嚟係咁開藥俾你開成個星期藥
私家都係兩三日藥,點waste
兩星期前 計埋IC 五個人睇60幾人喎
一個runner都冇,格主自己帶CT要其他三格頂住先
我睇私家好多都畀七日藥,一個傷風感冒六七隻藥,我美國有朋友都係做醫生,佢都好愕然點解香港醫生開咁多藥。
其實藥劑好難讀,要biochem 底夠好,但香港嘅人工真係差一截
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞