究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
香港硬件都唔夠啦 睇吓日韓台星 幾多人口對返有幾多間醫院

而且政府根本唔撚想香港醫療 喺佢地角度醫療係無底洞 維持原狀有錢有得醫 窮撚反正都必須死 大陸話肯幫你咪黎
點解唔先放大陸護老工來港先呢,溫水煮蛙,好過一出手就打大佬,直接引進醫護界?
其實醫藥分家一定無可能平過依家

醫生又收錢,藥劑師又收錢
仲未計時間同交通

萬一張單有問題,又要返去醫生度改單
醫藥分家都做唔到講經咩..
算啦大家一齊落地獄啦
我都唔想睇醫生㗎
但公司有醫療保險
睇醫生20蚊送一日病假
藥房買藥食30蚊仲要無醫生紙喎
下放診症權力?
出面大把自然療法 順勢治療師 脊醫 一路都做緊啦
收費仲貴過睇一次私家醫生啦
咁你覺得係矯枉過正,定佢真係有效咁減低咗醫療失誤?
巴打,你似執到把刀仔趁機隔離台人
咁你就唔好係#1亂立結論啦

你連入邊發生咩事都未知就話唔夠醫生,d 醫生唔夠積極,之類

如果唔係大把連登仔知道個situation 係點
d 傻鳩就會以為你講既結論係現況
既然講到你想開post 討論,就唔該注意下,係你自己未知道成件事係點之前,以疑問方式去引起討論,而唔係以結論方式去start 討論,好易會變左亂帶風向

當然,你可能一陣又會同reply 我你只係用字眼問題又點又剩永遠有辯駁defense 自己既mistakes 咪呢d
上面有suggest 過話NP/APN可以幫手睇症
做OP clinic 角色
咁就可以分返啲醫生同資源去專科
你同唔同意? 定係好似上面有人咁講啲 GP寧願出去private 都唔想做專科?
不如你講清楚啲我落咗咩結論,我點樣落結論
你clarify返,比個好少少嘅結論係我幫你頂置,既然你咁清楚,唔使討論嘅話

你唔使打最尾嗰段,因為唔做你最尾嗰段打嗰啲嘢就唔撚係討論
醫生收診金
藥劑師收調藥費

其實有藥劑師把關會好啲
有時會喺新聞見到啲兒科醫生開錯藥/開咗啲不必要嘅藥/劑量錯咗,咁又上醫委會
去外國邊可能搵倒咁多錢
問題係港式GP太好搵
美加GP市場好細,正正式式去train family medicine專科好過
英澳GP要train GP專科,起碼train 3年,一樣有專科試要考

港式GP乜專科都唔洗train,一年houseman之後就入連鎖診所做family physician做緊嘅嘢
受過咩苦,不妨分享吓
話走就走咩 去到其他國家邊有牌
既然係咁
一係改要讀左fam med 專科先可以自己出黎開診所
人地point out 你,你就要人地比晒答案先有資格point out 你

好惡下喎

唔滿意有alternative thoughts 學咩人扮開post 討論

一陣係咪又回我,你而家就係要同我討論咁? (不過要建基我比到全面而清楚既結論,威猛)
時間就係得咁多
我假如有十分鐘 有十件事做
本身每樣野一分鐘
你整左個chart 有一樣野要做九分鐘 依件事咪唔會錯
但其餘九樣咪更加求其做

而家變左有好多人用曬時間黎滿足個chart
但唔俾時間去望一望個patient 聽一聽個patient有咩唔舒服

而家醫生同護士被迫要做好細節 反而大個framework做得好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞