究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
世界大戰抹黑宇宙了
你唔好以為我唔知價
3/40k 我已經講少俾你,尤其係通咗關之後兩大藥房甚至開到50k

賣個牌俾藥房亂賣S3 藥亂教人食抗生素(兩大藥房無呢個問題)
大家黎幫醫生諗下辦法只係開場白姐,戇鳩
風向全部係屌醫生, 唔係屌政府同HA
其實應該放多啲大陸醫生去私家市場就真
而家急症室爆棚某程度上係啲人少少嘢就去急症室
因為出面睇私家真係好貴
橫掂普通科醫生開診所都唔會處理啲乜緊急事,有事都係轉介病人睇專科/入醫院,
不如引入多啲競爭等診金藥費可以跌啲
我肯定有啲市民唔介意睇大陸醫生
而且市民抗拒嘅都可以揀返香港醫生
咁可以幫急症室減輕負擔
唔使少少病都去醫院加重醫院負擔
專科私人市場都係同樣道理,俾市民多啲選擇點都係好事
反而公立醫院病人冇得揀就要嚴謹啲把關
你個大部分讚成醫藥分家係邊度可以見到?唔好口就爭光環,手就投反對先得
出聲就俾港共叮牌
歐美發達國家,物理治療/職業治療/言語治療...大部分Allied Health 一早就係免轉介啦...
我係行內人
同事個個都好讚成
只係反對個班係最大粒個班
我地細粒既大多數冇地方出聲
所以咪話 私人市場可能會反對
政府醫生係冇可能反對 唔分家對我地冇益處
但冇啦啦俾人冠上唔分家既罪名
原來又係共產黨分子
病人Alice和父親均受到腰部不適問題困擾,每周都需進行一至兩次物理治療改善情況。Alice表示,兩父女要先向西醫求診,每人一封轉介信各花費1,000元,「(西醫)問了幾句就說是勞損要看物理治療師,都沒有檢查及開藥,全程(問症)幾分鐘就收1,000元。」

Alice表示,像她這樣的情況,物理治療的成效是好過向西醫求診,「之前看醫生有給過藥,沒有好大成效,但每星期做一次物理治療,整個人都會舒服好多。」

Alice的父親之前有嚴重腰彎問題,視線差不多只盯着地面,坐着都會隱隱作痛。他在接受物理治療後,腰彎問題大為改善,「整個人沒有之前咁辛苦。」

Alice支持特區政府取消轉介過程,「西醫診金1,000元都夠做一次半次物理治療,直接去睇物理治療慳錢亦慳時間。」

——————

香港西醫工會會長梁漢輝表示「物理治療師的角色是紓緩、治療病症,而不是找出病源,未必會安排患者深入照X光檢查等,可能直接上手或上機器糾正。」

醫生直情矮化物理治療師嘅專業
如果你假定所有醫生都會出私家 咁冇咩好討論
而家我都四十幾 仲係公家醫院服務
醫藥唔分家 對公營醫生無著數
但你地就係對公營醫生發火 咁你自己捻下個邏輯係邊
醫生:我要贏曬。 你哋幫的出聲。
精英就代表好人?佢哋做醫生梗係make 啲 favor 自己嘅 decision 啦,你估真係為病人好

五毛可以慳啲
其實大家知咩事啦
醫生從未控制醫生數量
特衰正苦不停輸入支那人
搞到醫療福利系統爆晒煲
就派五毛狗妖言抹黑醫生
真係乜撚都講得出 攞光環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞