究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
你真係幾天真連呢樣都無諗過
加油啦樓主
同晚清d 層層關稅有得揮
既得利益者仲點會同樓主講正義
數量多左起碼有得睇
人工會由市場慢慢調節
其實講到尾都係錢既問題
想快d睇到咪比多d錢
一係市民比醫保 一係政府比但你就交多d稅
到時咪睇下幾多人肯交多幾成稅去改善囉
你以為私家幫你開刀冇成本?
儀器用完清潔唔洗錢?棉花?保護衣?人工?
唔講賺唔賺 但人地私家幫你做手術真係有成本
點解一定要加稅,問題係醫生業界,濫收費用同濫權
好多人轉移焦無
大家睇下
下 你為佢地班大帝擔心 ?
公家唔夠人
唔係政府請係邊個請? 政府請完開支多左唔加稅可以點?
同埋公家點濫收
180$一次係濫?
私家醫生又有咩權?
同埋私家係私人市場
佢開一百萬睇一次都得 有咩問題?
冇人睇佢就自然會調節
醫藥分家唔會減輕醫生太多工作量,醫生又唔係執藥個個。頂多係見下sales個下叫做要跟下。醫藥分家係利益分配問題而已。

先唔講利益。

香港人小小事就要睇醫生,但十之八九呢啲診療都無乜價值,醫生寶貴既時間就咁浪費左。

醫院係咪可以有啲簡單Triage,將啲輕可既交俾護士代理?護士入埋data,最後醫生簡單screen就可以完成一個程序?

私人巿場上,醫保同醫療券係咪可以擴展,令到某類人士用相對低廉既價錢就可以享用到私人巿場既服務,包括私人醫院。

番轉頭,香港人好習慣小小事就要睇醫生,更大程度上係社會制度或者勞工制度導致。如果勞福局夠膽話每年10日病假無需醫生紙,自證即可,你估仲有無咁多人睇醫生。

長者多,覆診多,睇報告,解釋報告,呢啲先麻煩,藥物份量隨時要調整,無得交俾護士做。醫院唔做,交俾邊個做都一樣要醫生要資源。醫療愈好愈長命,愈長命對醫療既負擔同要求都愈高。
醫藥分家 其實就係將d 普通咳/扮病 分比pharmacist去做
普通sick cert 就等pharm去handle
唔好乜都要普通科醫生 甚至衝A&E
香港好多人都濫用睇醫生嘅right
醫生成日投訴藥房亂賣藥, 要求政府加強管制
衛生署接受左意見, 依家藥房一同藥廠羅類固醇/抗生素, 衛生署就會落去點數量
雖然係咁, 藥房依然大把類固醇/抗生素可以亂賣比客, 因為醫生會直接賣藥比藥房黎賺錢
同意呀。總之係將啲輕可野交出去。
不過如果將呢部份工作交哂俾Pharm 做,等如純粹既利益轉移。由上而下,監管到實行要建立另一個平行系統出黎,醫管局啲大佬個個都係醫生,真無咁易發生。
更多要做係公民教育,醫療系統都要識落閘,唔係係人衝A&E 都收。

我人係英國,小小事你去睇醫生真係趕你走。有哂一整套triage question去determine 有無需要見醫生。私人巿場未必搞到,但公營點解唔咁做呢
其實如果香港個system 處理得好
醫生就唔會咁大workload
香港好多人都太greedy 乜都去睇醫生
ha又收得平 結果真係urgent need個班px就要慢慢等
你要做到呢個效果第一樣野係要醫藥分家
好多香港人(尤其廢老)睇醫生係因為想要D藥
同埋佢地鍾意叫醫生開多幾日藥看門口
私家/診所有錢賺 唔會同你講其實D藥同你係藥房買係一模一樣
公立既話個醫生都無時間同你解釋 開完藥俾你等你走快D仲好
你講起我又諗起抗生素, 啲醫生係咪都開抗生素

私家診所用抗生素 多公院24倍: https://www.derc.org.hk/en/news-detail.php?id=234 (2023)
醫保起碼可以成嚿錢都放去醫療入邊

如果你交多稅,政府未必將你錢放晒落醫療

同埋如果有醫保成套醫療計劃就會唔同晒,冇公立醫院嘅存在
我就當醫生人工可以平少少,但係其實啲藥同機器都要錢
應該開多公立醫院,收回私家
藥物唔貴。機器價錢高,做幾次手術醫生有賺
其實呢幾年香港人都好咗好多㗎啦,唔會少少發燒就衝去急症室,因為發燒個個都想早啲攞藥唔想等十個鐘

就我最近陪屋企人去急症室嘅經驗,睇得嗰啲人都病得幾重好幾個喺我前面嘅都要入院
NP做左primary
啲人都唔洗下下睇GP

咪可以調返多啲醫生同資源去返tertiary ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞