究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
你真係覺得護士會想睇症 佢地仲嫌而家唔夠忙?
同埋你問心個句
你俾錢睇私家 你會寧願俾錢睇藥劑師同護士 定係 睇醫生
本身香港人就係鍾意少少事就睇醫生
上邊有醫生,我依家有嘢做,做完組織一下問問本人
或者你都可以問下#14
咩春都話護士搞 護士好得閒咩
香港人有病先要睇醫生,醫生制度有問題,你走去怪病人?
而家唔係怪病人
係講緊香港病人既習慣同意慾
就算有得睇護士 香港人都係會想睇番醫生
係錢呀, 我哋香港偉大嘅醫生係神, 其他人其他專業同其他持份者全部都係垃圾跟班, 無資格動搖佢哋利益
其實唔好咩都搬外國個套黎香港
捻下外國護士對病人既比例 同 香港比
外國既護士係相對得閒 可以處理其他範疇既工作
香港護士連護理個部分都唔夠時間做
更加需要分工鮮明

不過都俾少少資料大家
HA其實開始有唔同種類既護士門診
俾護士去覆診相對簡單既症
例如 薄血丸門診 insulin門診 乙肝門診 腸鏡門診
心臓超聲波都由姑娘去做
醫藥分家

班街房藥劑師S3 藥無單都照賣
其實一早已經自行分咗家
點解唔會
有資格睇症都係極資深嘅護士 為佢地提供一個晉升階梯點解會反對?
除非你話要佢睇埋症 但唔加人工同時要做返本身嘅護理工作啫
但升得佢上去睇症就唔應該要佢做返本身啲野 正如醫生升咗上去做管理層都唔會要佢去睇症啦

何況你地自己個醫生會長都話私家好夠人 咁公立用資深護士睇症去分流走啲輕症咪得 私家夠人咪唔需要咁做 公立嘅病人係按需要嚟睇冇得揀人嚟睇 完全唔關私家事
成日話留港揾得多D
醫生醒過你一早咁諗啦
要好醫生留係公立
留港撚會唔會大想頭D
老實講 祖國好撚多啲 戇鳩讀死書既垃圾支那Junior doctors

依家腥港引入外(藉)支(那)對祖國係好事黎

不過真心佩服 班港大贏在射精前醫生要同依班奇呢怪做同事
逗份護士人工
做埋醫生個份?
你港豬無醫生睇係共業黎
唔關過制度事囉
有一技傍身梗係咁諗嫁啦
谷針果陣都睇到啦
講一次:想扮討論吹水隨便,以為可以改變咩你就唔好咁多FF
香港啲問題由十幾年前已經開始
要解決一早解決左
唔解決嘅全部都係政治因素

仲覺得19後可以靠市民自己去解決問題真係天真到笑
推中廢西,將來係中醫話事
所以最直接方法HA人工出得高過私家咪解決
你哋又唔啱聽
醫生都話考到專科之前焗住捱公立 其他職系嘅一畢業就做私家啦
本身公立醫院護士都已經講緊唔夠人用 重要分一批去睇症 你覺得好唔好笑
講緊有時唔係開咗個職位就搞掂 開完都要有人肯做先得
班醫生啋你有味,佢地移民唔理你啦

呢個政策好難比人反對
係,因為你非既得利益者,關你撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞