究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
你唔係會病死佢邊度仲有得等你去睇醫生課金吊命
所以你問我佢地醫唔醫得好人
唔係好識答你
個人經歷就信少啲
佢地本身學果套包埋呃人
講咁多 direct access都係唔比推
一定又係政府問題啦
依家唔係周街藥房,你想買咩野藥都唔使醫生紙?
香港d 醫生就係咁
NP 唔得
direct access 唔得
pharm 處方權唔得
AH role extension永遠都話能力不足
我心諗醫生都係dse 高我地1-2分
憑咩睇低AH
再講上面個d role 都係發達國家醫護有嘅role 有足夠研究證明AH 可以勝任
你知唔知英國call白車priority都要等兩個鐘
平時三至六個鐘係基本
未計入到A&E要再等
NHS係連英國自己國民都屌到化
唔好盲撐外國醫療咁井底啦
AH 爭取上面d right就有醫生出黎反對
係咪又要入政府數啊 又係政府問題
哦 唔記得咗添 今屆局長係醫生
AH head又係醫生
全方面控制AH 發展
連物理治療/職業治療免轉介,
都搞幾十年
在此情況下,我們認為無需另行設立另類護理專業資格。所以,政府暫時未有計劃研究引入護理醫師制度。多謝主席。

到底係邊個反對NP?
係咪又係特首問題啊?
連登仔一陣又話你係政府PR
醫生大人高高在上 唔可以比人comment
AH係「輔助醫生工具人」
永遠都要比人㩒住唔可以跟發展國家有role extension
其實西醫一日唔減權,受害都係香港市民。一個正常人只要培訓十年,可以勝任普通科分流,並非只有尖子先可以入讀。
香港根本就冇可能變返以前咁
同意
藥房背後班黑社會真係社會良心嚟

不過想問下一盒藥賣$10 要賣幾多盒先夠請一個30/40k 嘅藥劑師?
藥房撚有炒藥價咩 有啲真係賺10$盒同行內鬥到死 係賣保健品垃圾野賺錢

醫生就可以將盒藥mark up 500%
病人聲都唔敢出
同意
藥房背後班黑社會真係社會良心嚟

不過想問下一盒藥$10 要賣幾多盒先夠請一個30/40k 嘅藥劑師?
武肺玩市民玩得咁開心,而家咪要還囉
樓主坐左幾多年?開聲會有用?
你係咪打錯左,大部分醫生由其私家,都反對醫藥分家,宜家啲醫生可以醫藥分家賺埋藥既差價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞