究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
2019/20都唔講
依家點會講
直接一個一制 社會主義好 社會主義國家人民地位高
寧願社會主義好過比錢醫生賺
邊個行業壟斷支支都要肅清,地產商都割得,點解搵大錢既醫生走得甩
醫生數量唔夠、無人肯做公立醫院同門診
急症明明有5間醫生房 實際得2個醫生睇症
仲邊有唔洗排7粒鐘
到公共多大陸醫生到半個鐘拎到醫生紙果時
應該9成診所執得
唔知你係入左邊間醫院咩病房
外科內科病房而家都係爆到七彩,病人訓到去走廊
一個護士睇十幾個病人,但國際上限係一對六
唔知係醫護誇大工作量,定係連登仔為拗而拗扁低護士工作
病房護士午膳時間有一個鐘,但交得更黎得番十五至二十分鐘食飯時間,去個廁所都要趕去趕入
你仲未老,少入醫院我唔怪你

同埋一個診症過程係極為複雜
治療方案醫生間都好多出入
護士本身對好多病認知都好皮毛
你覺得好多野可以護士做埋只係你對醫學無認知
而家係醫生開埋藥,食埋d藥費差價,所以出面先有咁多普通科醫生開診所,又可以食醫保客,搵錢搵到佢地fat fat

跟唔切需求,香港根本需要第三間醫學院同多幾間大型醫院,香港政府可以考慮升級天水圍、博愛、北區醫院做地區醫院,分擔龍頭醫院壓力。
過咗19年仲掙扎啲乜呀
精英都搞成咁,真折墮
外國排一個專科都半年至一年起跳
甚至你發燒想睇醫生,你俾錢都未必睇到,佢極其量俾一個兩星期後既期叫你去睇
特別因為英國私家醫院好少,所以病人選擇都好少
同埋你可以睇下英國既私家醫生既價錢,個d先係真正既天價

當然有可能私家醫生係咪驚賺少左,所以反對放權力俾其他人
但對我地政府醫生,唔放權等於自己做多好多野,賺又唔會賺多左,將私人市場私益既怨恨 鬧落去公營醫院既醫生上,難怪咁多同事都做到咀喪

強調我地政府醫生,係好想將我地既職能俾其他人做,所以我地都訓練護士幫我地覆診特定既病人 甚至係做某一類既檢查 例如心超聲波,肝掃描等等
放射科都由放射師幫手做超聲波
但護士訓練重點唔係診斷同治療,大家學既重點唔同,你好難要求護士代替到醫生太多
我讚成醫藥分家
不過你要面對成本問題
香港藥房佬實起你價

如果睇完醫生再叫你去藥房拎藥
你總額一定俾貴左
你仲要搵下邊度買到藥
人地藥房唔一定會入你隻藥
你依兩個例子我係認同 甚至洗傷口護士做得好
不過我係政府醫院個人經驗係 我分左俾護士門診有部分病人會屌曬鬼 特別係中年病人
推啦
其實二三線醫院先水深火熱呀師兄
伊院除外 其他大院人數反而充足
大院忙過細院係大眾既謬誤

細院本身人手少 但好多細院都需要應付大量人口
要知道醫院大細同當區人口係無直接關係
大院起碼人手多
但好多細院應付既人口係唔少於大院
唔知第幾個Post
老老實實 政府日日放咗150個+專才+團聚
點加醫生限額都無用
直接放大陸醫生落黎算喇
順帶一提
上左岸既醫生 跟本唔fucking care
反正錢就照揾
大陸醫生要醫死既 咪又係香港啲賤民

做緊既醫生唔會care 高官亦都唔受影響
只係賤民等死
個人意見係你唔係真係放權
或者只係某一啲山頭開明醫生放係冇用
要大圍咁做
用制度去改,咁樣市民都要跟
個問題係個制度
收左幾多錢盲反
定嚴重精神病發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞