究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
我都想知點解其他國家又work
結構性問題,醫藥唔分,畀醫生控制晒所有野就會拎成個行業失衡。

醫療行業唔係得醫生,仲有藥劑,護士,allied health 等等,要由唔同party 組成,但香港就得醫生主導晒所有野。淨講香港,公立 consultant 收緊 200k 一年,但allied health 呢?一個 DM 好似得consultant 嘅6成人工
其實醫藥分家先對病人好,但要推呢樣野係好大工程,亦會遇到好大嘅阻力,因為傷害到既得利益者嘅benefit
可以平啲診症
23萬一個月
2760k 一年
舊制 cons 好似仲高,而家新升嘅就應該得around 200k,但私家嘅話,某啲專科可以去到300k 一個月

update下原來已經
245k一個月
2940k一年
私家唔止300k啦
好多出到500k+
con 得2個point
即係跳1次point就max (second yr)
其實睇大院細院,細院啲護士不嬲唔忙,大院ICU, A&E 咪忙到仆街
DM 最高有無 150k?
藥又買,一定平俾你?診金又一定平俾你?
DM同Senior 差唔多人工
不過每個月有多2000蚊allowance

如果話升職速度同人工
一定政府做EO更加快升同高人工 15年升到SEO; max point44
就連老師都point 17-33 唔升都直通PTI max
邊兩個?
關於收醫科生嗰方面
雖然唔係你講嘅,短短幾年就兩倍
但我覺得已經係有做緊嘢,0809年得200幾個位,而家就有五百幾個位,呢方面誤會都真係抱歉

你覺得醫藥分家,對而家嘅醫生診症效率實際上有冇影響?

你覺得物理治療師,視光師,甚至乎係藥劑師,有冇獨立診症嘅可能性?

唔知你係咪急症室醫生
不過無論如何,我都想請教一下,除咗人手不足之外,有乜嘢其他原因係令到公營嘅醫療系統效率好似唔係咁好?
從來無為佢地擔心過,只不過了解一下時事
雖然會關自己事,但係學某啲巴打話齋
知道,但其實改變唔到啲乜嘢
有時唔講出嚟就無人理,講出嚟多咗討論,雖然做唔到啲咩,但都可以唔成為愚民
但依家係佢哋成個業界都受影響喎
唔通真係個個走晒去私家就唔受影響?
醫委會含忍啦👦🏻

養左班怪物出黎
呢個問題,好多地方都存在
理論上,似乎係想減低誤診率
即係話,病人話頸痛,有可能關內科事,有可能關物理治療事
咁就要醫生睇完再去判斷咩專科啱睇

當然,我嘅體驗係,呢個理由只建立喺理論上

實際上我去睇,我同醫生講我懷疑咩,佢就安排我去睇咩專科
我講緊地方診所
你邊有講出黎,人地講你先知
其實唔係淨係醫委會嘅問題
如果你係講緊佢哋高高在上嘅態度
我覺得係全港都有嘅文化問題造成
我當然係睇唔同嘅媒體先知道各種資訊,我又唔係醫生喺醫院執業,更加唔係醫委會嘅人

我講緊嘅講出嚟,係指結合各種資訊同埋自身嘅體驗嘅諗法,即係我樓頂打嗰啲
所以咪話求利益,當然唔排除有啲真係好有heart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞