究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
咁係間公司柒或者你孤鳩寒啫
你真係有病,冇錢都要攞假㗎啦
因為又想攞四日,又想有錢補,而去賴急症室
都cls
如果你俾我有更多知識,我都信你

但係總括嚟講望住最好醫療制度嘅一定係望住日本嗰套玩法
分左家 仲洗賤價比你請?
藥劑師自己開鋪頭都得啦 洗比你騎住?
台灣,加拿大都比香港好
藥劑無得diagnose wor
就算開舖頭都只係賣藥
唔使斷症嗰啲,咁同萬寧屈臣氏都冇分別
樓上提到分左家可以出醫生紙同賣藥
我知
但佢講到自己開鋪,就唔使比人騎係天真諗法
你最終都係根據醫生診斷去開藥,最多係多少少authority
但要諗,到時第三者責任就落咗去藥劑度,你sure藥劑奶野有人保你?依家醫生就係有金身
藥劑師都可以開藥,問題係醫生唔比藥劑師開
當然交稅唔一定用落醫療到
但件事運作起上來都係要錢
只係你自己比錢保險公司定係政府收多你咁解
然而最窮最弱勢 計唔計埋新移民都好 都係冇能力負擔保險
點都係要有阿公去搞佢地
放工終於有時間覆佢

樓上講得好,醫生會mark up 藥,但藥房更加會

Ibuprofen 就算副廠都可以賣$5/60 一排藥都見過
其他糖尿機,機紙,Cancer奶粉賺咗幾多,佢一定唔想你知

我覺得如果你話醫藥分家可以有藥劑師睇單,多一層保障,原則上我係同意

但醫生同病人中間多咗個藥劑師,個藥劑師都要人工,對病人來講一定係唔方便同埋貴咗,市民接唔接受到又係另一回事

我估佢咁得閒都應該係街房化,有時間進修自己,增加下自己bargaining power,好過埋怨人唔俾機會你
請多左人就一定要多左地方去安置佢地
唔通佢哋喺野外同你診症同做手術咩
所以第一步係起多幾間醫院比病人訓
但問題係依家連健康既人同死人都唔夠地方訓
藥劑師人工低,真係影響咁大?
大院人頭夠
要調動 要擠人頭出黎都有空間
細院有時得幾丁友 一陣呢個sick leave 果個又上D HA 19 training就玩完
其實護士人工高過外國咁多

大把COS / consultant 仲有落門診看診幫手跑數

反而Nurse Consultant 真是好多升左就不落Clinic
不過忙同西係兩件事

公立係西,一個病睇5分鐘就要next睇成日
私家係一個睇20分鐘,有心睇真係好詳細斷症
對我黎講,權力下放係第一樣要討論既項目。

依家香港係,有錢睇私家,無錢睇公家,願意等就睇公家,想快就私家。完全係用家主導。要轉去做資源主導,專業主導。
唔係你想等我就俾你等,係我唔認為你需要更專業既醫療意見,你自己去買藥唔該哂。

醫藥分家唔一定得一個執行模式。係英國,藥劑師亦只係俾advice你,唔係做緊diagnose既工作。點解你需要藥劑師advise,係因為GP唔睇你。係“GP唔睇‘’ 去drive 呢件事發生。

同意好多老人家有濫用資源既傾向,但一樣可以係Triage堵截,直接叫佢走去買藥,或者直接去藥房拎藥,唔需要下下射俾醫生搞。
最慘冇人想做tertiary呢
你cut GP位 人地寧願出private
私家係一個睇20分鐘? 我睇左咁多次私家都未試過
可能佢專科大獲野
我反而好奇開多d Nurse Clinic , bed side procedure 邊個做?

個個nurse 都爭住去OPD/ Day, 可以做paper work 就做paper work, 大把gel 甲 RN/IC/ APN 是極少真是掂patient
所有病都係著唔夠衫,飲唔夠水,返屋企飲下湯就會好
Fresh grad
Opd位旬位 老屎忽排緊隊
係開多左NP
但有醫生同NP揀
普通市民睇傷風感冒咳會唔會揀NP呢?
總會有quota 嘅
又要經驗又要上完training 又要rotate 到過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞