究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
舊香港一向行精英主義 個玩法係你有本事入醫學院成為精英 就一齊圍威喂恰鳩啲低端人口 唔止醫科 各行各業都係咁 呢套係最有效維持精英主導 高端人口一向唔反對呢套 反得呢套既人可以分兩類 第一類係支共 企圖政治手段係精英手中奪權 第二類係低端人口 以為配合中共既打地主就有得分

如果政府真係想幫低端人口改善醫療 應該支助佢地上深圳睇傭醫 咁先係公平資源分配

低端人口唔滿意我講真話 可以打死我了
15萬
2萬交稅
2萬交租住大兩房單位
當你一日食300蚊 一個月大約一萬
交通費 住既雜費電話費又洗你5000
當你兩老每人家用5000

你已經得番85000
當你唔揸車 唔買野 唔去旅行
一年儲一球

你要買$1500萬既樓 計埋供樓利息
每個月所有既錢都用黎供樓 都要供你廿年

但千五萬既樓 其實最多買到普通私樓大三房
連九龍站兩房都未必買到

如果你仲要去旅行呢 揸車呢 每個禮拜同朋友出去食貴少少呢 買少少野俾自己呢
15萬係香港做到既野冇你想像咁多
現實的確係咁嘅,個個都向錢看
所謂人性都不過如此

不過,離咗題就唔討論咁多
英國過黎既咪仲冇醫德
佢地成日自己利益行頭 唔理case
大陸人認真得多
最基本3年basic 加4年higher training
再等位升 考到專科5年內保證做AC
我就正式後14年升AC
比我篤中你依家做緊既野係反精英主義 所以就離題
以前人工以外
Cash allowance多好多
房屋津貼都多好多
現金實收已經多過而家既醫生
而家只係減你一半人工 廿年慢慢加番到原本既人工

同埋醫生唔再係公務員 冇公務員福利
我地私家做掃描要自己俾錢
公務員有得claim HA仲要有條隊俾公務員排
有d藥係公務員唔駛錢 但HA員工要自己俾
連醫療福利都差過而家既公務員
有咩問題?
二十年前, 每十個高考狀元先得一兩個讀醫
現在, 每十個高考狀元有八個讀醫

畫公仔唔好晝出腸啦屌
樓主去咗邊又唔pin 又唔駁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞