究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
真 以前改唔到 而家更加無條件
其實而家公立唔洗錢咪幾好囉
想又快又好咪自己留舊錢睇私家囉
一陣改乜改物又借D二加稅 D濕鳩留港撚想揾自己笨柒?
帶頭果幾件 食晒好衰喎
人哋醫生業界出聲咗好耐啦,咪就係我要贏晒

玩到咁大搞到急症室日日排十個鐘,依家阻條撚到咩
先唔講政治,點樣可以短時間培訓咁多醫生填補空缺
歡樂今宵 再會
各位觀眾 晚安
公立政府資助左你咋on9
你試下無身分證去公立醫院收你幾錢?
因為佢係既得利益者 佢都想有份強姦病人荷包 唔拖心比大陸醫生食晒

一係就on9 仔 兩院已經由135 增到300 一年 收生 狗屎垃圾都做到醫生啦呢家
我連大陸醫生都信唔過 點信東華班護士
5毛又喺度入晒醫生數
醫生從未控制醫生數量
特衰政府不停輸入支那人
搞到福利醫療系統爆煲
就指示五毛狗妖言惑眾
韭菜,
需要鐮刀.不是手術刀.
皇帝唔急 太監急

人地拎住張醫生 cert , 世界通行
你真係以為佢地個個都好有歸屬感咩
上面第一個就開鳩你地D醫生刀先
其實大家針對緊既係私人市場
覺得醫生霸權自己賺盡
醫生霸權對公營醫生冇咩益處

上面我有講到,公營醫院開始有少部分既症由護士覆診 一般都係升APN叫佢哋去睇,當然佢地唔需要再入ward
但如果叫護士大量地幫醫生睇症有幾個問題

第一,護士本身人手都告急,如果有一批護士睇症,其他範疇一定更短缺
第二,護士只會被訓練某一病類既覆診 ,但病人唔會只有一種病
睇乙肝既護士,如果病人需要同時覆診心臓病,糖尿病,個護士已經輕左機
第三,有部分病人係堅持睇醫生唔睇護士,病人亦有權選擇
佢地可以噪要睇醫生,高層一般都會怕煩
或者佢地可以話自己心口痛,護士就唔會冒險自行診症俾番醫生睇,護士睇完又俾醫生睇,雙重浪費時間

香港公營醫院有樣野同外國唔同
一個病人如果同時有心臓病同肝硬化
外國會分別由心臓科同肝科醫生睇
香港好多醫院盡量由一個門診睇曬所有野慳時間
護士幫手睇症難度都變得好高
罕有精明市民2003 年先食完肥雞餐 有料醫生都要比你炒撚左 你估一年600 醫生 + 大陸精英 你估HA 幾時再請食肥雞餐?
免費醫療就係要等
唔要等就係要自己俾錢
英文行NHS 人地急症室咪又係要等好多個鐘 排專科一樣等到無了期
為左自己醫生利益,咩都反駁
我都住過醫院,護士係唔係真係咁忙大家有眼見
有幾多工作需要護士先可以做,定或請多幾個阿姐同文員亦處理得到
唔會好似香港要等咁耐,外國醫生唔會敢收天價幾十幾百現手術費用
好多人提過外國醫療制度比香港好
台灣,大陸,加拿大,英國全部都比香港優勝,醫療平及醫學分家,香港只得公立醫院有合理收費
我想快手settle個小問題啫、感冒開張假紙、單車炒車洗個傷口,點解一定要見醫生?
原來dse考得好就係精英
因為醫療霸權囉
醫生肯下放權比其他專業?
依家連屌政府都唔得啦
屌醫護冇人阻止你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞