究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
分分鐘佢口中講嗰啲護士係診所配藥嗰啲
Sor
我get錯以為你哋講緊primary health care approach
我load 錯你哋講緊primary care定primary health care
Sor
你冇瀨得就瀨喎 依度得依一句係我講既
咁係你地無講清楚係專科
講真 gp專科 我睇過
中環自己診所既專科
都一樣睇過 Gp果啲都還好
但自己診所果啲真係當人水魚

你講20分鐘一個 佢講未試過 得5分鐘
護士好多移民走 佢話見唔到 好得閒
藥房炒藥 panadol都成千蚊 又話見唔到
真係講黎都嘥鳩氣
lm
傷風流鼻水 自己開藥都得 使乜醫生
簡單野 我同醫生講咳 醫生咪對症下藥 比止咳藥
你講流鼻水 醫生咪照出止鼻水
如果我唔係為左拎1日2日病假 我洗鬼睇醫生
再講 係英國一早就唔洗醫生紙證明請1/2日病假
唔好話專科,普通科睇醫生都可以睇好耐
例如睇COVID開特效藥佢有對吓你有咩敏感食緊藥會唔會相沖

當然從來未試過對醫生多過5分鐘係好事嚟嘅證明你健康

不過專科睇政府醫生都唔使諗9秒9拜拜
香港好多公司都唔使病假紙,不過就算我傷風感冒都會睇醫生因為claim保險平過自己買藥
班醫生見到實嘈
如果醫得好快都算,但如果排期排年幾2年 點知遇到個差既醫生 醫又醫唔好 又要收好貴 就真係
公立?點會貴?
其實我都唔想,如果我真係病都要睇醫生,我仲要睇醫生再去藥房買咁撚麻煩
我通常私家啦 普通市民點等到
唔係話遲啲有機會發展遙距診症?
如果小病小痛,點都去私家快啲處理咗佢
我最近都研究緊免除醫保有冇着數
而家養和都有啦

不過藥就速遞俾你
地產AA狗 帶人睇下樓吹下水 一單deal都10幾廿萬
HA 都有
傭金100,000都係分20,000咁上下
佢一單要搵100,000起碼間樓兩千幾萬成交
其實去藥房有度好係醫生開藥嗰價係任佢開,你唔要嘅話佢連藥單都可以唔畀你。

睇完醫生拎藥係方便,但對消費者無選擇。同埋拎住藥單去藥房有幾複雜?pharmacist 都係照單執藥
Thank you 你
我病緊唔想周圍走拿拿聲睇完番屋企食藥訓

同埋睇唔到分左家有咩好處

醫生開藥都會睇下醫院藥房有無想要嗰隻藥個份量

你嘢嘢諗傷風感冒就梗係簡單
睇個傷風感冒就畀埋啲九唔搭八嘅藥你,原因就係想收多啲錢。如果唔係點撳住啲病人嚟砌呀?

醫藥分家其中最重要嘅係唔畀醫生獨攬所有野,因為病人咁樣係無得選擇。喺外國,醫藥分家先保障到消費者。你當去買野,但seller 要逼你買埋唔等洗嘅野一樣,而buyer 係無任何bargaining power。

病唔想周圍走,但其實有多地方都有送藥,甚至幫人去拎都一樣。

當然你可以話醫生同藥房夾埋,喺美國係有發生過,但會釘牌咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞