究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
有問題,要市民幫口出聲
不如你哋俾啲明確指示,你哋遇到咩問題
班大陸醫生落到嚟,屎大家都有份食

不如你地講吓點解唔
醫藥分家
增收醫科生
下放診症權力

呢一堆政策,全部都可以減輕你哋嘅工作量
如果你哋因為你哋嘅利益而唔推行,
咁我依家話你地知,到時班大陸醫生落咗嚟,你哋嘅地位就同班大陸醫生睇齊
如果係咁,唔使人講都知,你哋嘅地位會唔會不保
更加唔使講,會唔會衰過實行上面嘅政策

依家成班打手,帶緊風向
政府又帶緊風向
你哋再唔出聲,盞大家攬炒
香港醫生呢二十年黎故意控制醫生人數,造就今日局面
https://lih.kg/3376602

延伸閱讀
實行咗大陸醫生唔會落嚟? 你當共產黨傻?
樓主仲天真過天真嬌
有料嗰啲做哂私家/自己開檔
大陸醫生落黎做公立
點樣會同佢地睇齊?
比啲掙扎都得掛,做撚咗都阻唔到咁咪認命囉
所以班醫生讚成佢地落黎?
香港醫療問題不盡然只是醫生執業本身的問題,是香港醫生反國際發展壟斷所有健康問題診治的惡果。
醫生並沒有expertise於所有健康問題的診治,例如複雜傷口和造口問題是護士診治的expertise。外國護士幾十年前已經有獨立健康問題診治及處方權,深圳專科護士有法定處方權,經驗和科學研究已經證實護士診治病人健康問題療效至少等於並很多時優於醫生。香港護士對獨立健康問題診治和處方權爭取多年甚麼擴權也沒有,香港醫生以政治權力無理打壓護士發展多年,完全是為私利犧牲港人健康。
我們的盧竉茂醫生局長最近在立法會官方地拒絕香港跟隨世界發展引入獨立健康問題診治和處方權的Nurse Practitioner 制度:
https://www.info.gov.hk/gia/general/202302/08/P2023020800602.htm
你呢個諗法
同某個鄰近國家政制一樣

當你係韭菜 就會諗我要成為天選之人改變

當你成為天選之人就會知道原來有好多韭菜可以割 ,如果人人都做到天選之人咁咪少咗韭菜割

梗係阻止唔好俾佢改變
不如你唔好用比喻,明明白白咁講一次
人地全部精英使乜你班平民幫佢諗辦法
如果係咁,咁班平民除咗屌佢地同政府,應該冇嘢可以做到
人地做醫生隨時走人啦,横掂都話唔到咩事,話知你點改
其實醫藥分家大部分醫生都唔反對喎
醫藥唔分家 對公立既醫生有d好處都冇
同埋醫學生每年學位係短短幾年 已經double左

係我做醫學生既時候 已經好似冇咩人教我地 要求個prof有時間先開個tutorial
你開多d位 你都要有相應既人教先得
而家我地做peripheral醫院 都唔夠時間教medical student 你加多一倍學位但冇人教有咩用

我同好多同事都好讚成醫藥分家同學多d學位 甚至讚成大灣區醫生落黎幫手
但係好多野唔係得個講字 唔好覺得好似玩緊two point hospital禁個制就會有
cut班醫生權啦
佢地黃架喎,醫護
醫生佢地就係咁,永遠想香港人死
繼續抽
應該人工同福利,大陸睇齊
私家唔準收咁貴
不如你試吓唔好講得極端
求利益姐,唔通真係殺人誅心咩
私家醫生收天價手術費冇問題? 一個手術收病人十幾廿萬
開幾次刀就可以買樓
如果真係咁諗,咁唯有歡迎佢哋走
樓主諗清楚

係本地醫生角度

俾大陸醫生落黎,肯定有so過你講咩醫藥分家俾護士睇症
中醫都要full time 讀,正仆街
終於有醫生朋友出現,我諗清諗楚再覆你,先唔阻你時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞