究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
高質回覆,呢個結果就係因為醫生太高人工,高到做GP已經夠佢買靚車靚樓,呢個都係一個正常取態,俾著你輕輕鬆鬆都10萬一個月仲會唔會咁辛苦去考專科,因為人工過左某過數,再高都唔再重要,月薪15萬同25萬其實唔大分別
15萬同25萬都有分別
買樓個時就知個分別
仲有一個就係保護職員
只因form分到好細
做果時CHECK重點野
唔跟form一跟出事/被病人投訴
神仙都救你唔到
D病人同病人家屬一問你有冇跟指引,有冇做評估
醫院發現原來你冇跟入到form?!
咁你死緊

但大家時間上又唔夠,咪大家做完form算
一個人先睇得10分鐘
講緊係包哂睇病歷,入文件,face to face,比treatment
不如比啲建設性討論
好呀,講完,你係咪會做呀?
你趁依家買定醫療保險
有咩事,你直接去私家醫院
有錢就有質素
好多野你都改變唔到,控制唔到
唔係你係討論區屌兩句就改變到
無謂做憤青/憤中
覺得香港無希望,你就疊埋心水儲錢移民
如果係咁,咁其實呢啲程序係必要
調返轉頭睇,即係醫生多啲病人少啲就可以提升診症時間
你講啦不如,我等緊呀
首先我唔係醫生啦....
但都係做呢行,私家基本上將你專用知識用到儘。
即係醫生可能做少左野,但其他職系有機會多左自主(當然各處鄉村各處例)。變左反而真係要train你各種唔同的野,因為冇理由請個人返來而唔物儘其用,人儘其材。
同埋caseload少左係事實,變左每個case你多左時間諗,亦多左時間review。
唔係一味得個做字。例如有d cases我覺得幾少見,我真係有時間mark低,得閒再開佢record follow up 返個病人之後發生咩事。
病人少真係冇咩可能
日日AED入黎,等6-8個鍾都肯
C admit 入黎
仲未計OPD同埋覆診
問題係你冇病假紙請唔到病假。

講真,鬼唔知醫院都係開退燒藥比你,問題係要果張紙
聽你咁講,好難怪公營醫院啲醫生唔過私家
如果真係有時間,可以認真咁follow up個病人發生啲咩事
我覺得應該可以喺份工度搵到唔少成功感,而且仲要係醫人嘅行業

你有冇覺得有一個制度又或者好小處理手法都得,係你認為如果放落公營度就好啦
所謂既精英為左自己繼續高人工
搞到香港唔夠人生又要俾大陸醫生入侵
真係幾勁
唔好搞咁多無謂野,好大喜功.....

公立另一個問題係,班中高層其實好多時冇乜作用,係,你有時爆獲,真係有問題。
但其實班友完全冇動機去解決問題架喎講真,點解要解決?有獲,咪搵d細去頂。下次再爆,咪再搵條友去頂,醫院賺幾多蝕幾多完全唔關佢事嘛。
你唔同私家喎大佬,你有竟爭,有問題你真係要解決,會影嚮盈利。
證明你真係自我中心
我都寫到咁清楚
你又扮唔明

叫你買保險+移民
咁其實係老屎坐暖咗唔想走, 聽落好多歷史遺留落嚟嘅制度問題

私家因為盈利問題會改善,但公家上層有種做又卅六唔做又卅六嘅情況

咁從依家嘅情況睇嚟,如果冇人大刀闊斧去改變,加再多嘅人手,比再多嘅資源,都可能係事倍功半
咁你就離撚晒題啦
唔撚係討論咪出返去囉,冇人拎支槍逼你留喺度喎
你嬲乜?
照你邏輯
你唔滿意香港,你咪返出去囉,冇人拎支槍逼你留喺度喎
死廢中
你自己睇下你up緊咩,主題又講緊咩,你咁鍾意發洩不滿,不如自己開個post

真係應你都廢尻事,你自便
就係想聽內部佢地意見,高唔高質我分唔到
但至少聽完,有理由說服自己唔俾人帶風向
問題係你唔係guarantee 考到
起過1/3既人一開始入內科 都係因為考試過唔到放棄出去做GP
同埋出去做GP同你做HA專科醫生都差唔多
不過你又捻清楚
十萬蚊一個月你真係可以買到靚樓咩
交埋稅當你唔食唔玩唔駛交租 十年都係得一千萬
一千萬頂盡買到三房普通私樓
依十年先入行既醫生 都係要做供供唔可以亂洗錢
你會結婚有另一半麻
不過每個人靚既定義都唔同
不過係香港買樓係唔值咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞