究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
醫藥分家佢地食屎呀?
前期都有好多奇奇怪怪嘅檢查 連專家都反對 最後變晒政府支笛好明顯係因為政府權力太大

一切一切都係呢個基本步 其他嘢全部都係分散視線
無需任何成本

應該驗你個腦都唔駛成本
你講到唔分家醫生就會可憐下班pharmacist咁
事實上就係你越係冇權越係比人無視
冇存在價值更加唔會請多d pharm
請多2個pharmacy畢業生做dispenser 一樣做到同樣效果
你咁講同話 「我地唔好要民主自由 唔好同啊爺鬥 乖乖地唔好攬炒 寧願香港保持世界3大金融中心地位好過 唔好搞到經濟越來越差」冇乜分別
英國班醫生人工都一樣低
唔關事
NGO 出手低係因為supply 太多 所以可以壓價
你倒果為因
醫藥分家就係因為pharmacist 職權太少
而且pharm train完一堆人但大部分人都入唔到ha去做嘢
somehow 算人才流失
要增加pharm demand 就應該要醫藥分家
如果pharm係HA入面做到同dispenser冇分別
咁點解要請咁多pharm呢?
開咁多學位都係大學個班老人家想要收成期姐
水班後生仔入去讀 自己先可以hea住抖十幾廿萬一個月
所以咪就係班醫生既問題
上面班連登仔又話唔關醫生事
precisely係醫生高層 下面班普通醫生仔話唔到事
allied health 就係注定比醫生踩住
奉勸dser 有得讀medic 就讀medic 邊到畢業都好 ha請就得
其實都係
冇辦法啦
物理治療咪又係咁
講咗ha 一年請得百幾人
係都要開多3間學院課程
而家就話移民潮 過多幾年移民完就開始見到問題
不過高層話點就點啦
冇諗到歷史會重複
咁都要有個前提 啲精英真係想權力完全喺自己手上 而唔係俾咗上面 但而家枱面上嘅明顯唔係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞