究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
醫藥分家其中一個好處就係平衡返成個醫療體系,而且畀醫生控制埋藥好易有 fraud 同 waste 嘅出現
你漏左計,佢一個好輕鬆既情況之下拎15至25萬,如果佢咁有大志,一早做左專科喇,佢自己會衡量自己住幾多錢多樓喇,1200萬做8成按,5年佢就夠首期,同埋佢會有另一半,唔得咪去做個25萬既GP,依家情況係你有15至25萬一個月,輕輕鬆鬆,會唔會stop一個人既進步
唔減醫生人工,佢地唔會改善。set kpi制,要佢地做完幾多手術,睇完幾多症,唔準hea住睇我地病人
少左藥錢 咪診金加番俾你
或者到時醫療集團獨大 更多私家醫生加入
醫療集團既pay 基本上係HA既一倍

專科醫生當然有賣藥,但利潤大部分都唔係來自於藥
診金本身貴,只係診金都講緊六百至八百蚊起跳
再加埋其他檢查費 甚至手術費 藥費佔佢地總收入5%都冇
影響最大一定係家庭醫生 但香港唔缺既都係家庭醫生

睇野睇闊d,你腦入面得公營同私營,私營靠賣藥賺錢
先會得出依個結果
廿五萬既GP邊有咁易做
我聽GP一般十五左右啦

結婚就唔好計啦 好彩既咪同你一樣搵得多
唔好彩既搵唔到錢 但洗既錢更多

但先計普遍$15萬既GP 單身搵錢去計
唔會有樓上講可以豪食豪住
點解診金要收咁高,當公立醫療急症室收180,門診收50,600,700係唔係天價,專科過千,明明只係門診無需任何成本,為左錢就可以開天殺價?
咁事實香港人文化就係咁
外國人係咁關香港人咩事
同埋外國人醫學知識好過香港人十萬倍

同埋點解會睇藥房,因為約primary care既醫生都約一星期以上,你冇醫生睇唯有去睇藥房

驚你唔知話埋你知,除左抗生素以外,傷風感冒藥唔駛醫生都買到
而家睇醫生一係為左假紙 一係就真係想睇醫生
公立180一定係有補貼喇,私家果種貴一黎考慮左保險,二黎有d似圍標果種情況,三黎人地要賺錢,同埋你點限制人地幾錢呢,私家醫院醫生人工都好高喎,當佢50萬一個月,一個月返26日都要20000一日,私家專科睇症一般都睇半個鐘一個,要解決個問題應該從保險埋手
我就算當人一樣人工,d人都唔會流返去公立。
你根本HA除左錢,其他野都輸比出面。
根本係佢自己HA工作環境同d人惡劣。
你個50至70個數據喺邊度黎
排你六個鐘都要俾兩舊水
快快趣趣有得睇收你四百蚊 所以大把人仆去睇
俾多兩舊你可以慳幾個鐘 俾你都肯啦

租金咪成本
當你唔駛租金,診症都係服務一種,本身都有個價
等於學樂器,樓下琴行咪收你$200-300一個鐘,你搵個音樂畢業既咪八百蚊一個鐘,你搵個出名既二千蚊一個鐘都有

或者你咁捻,醫生最值錢就係同你診症同治療方案
藥你可以好多途徑買,甚至好多藥房都偷偷賣俾你
但你唔睇醫生 你唔會知你既情況最適合用咩藥 食幾多
當你既技能係代替唔到,咪可以收到幾貴都有人睇
等於你係名師 冇其他同你同一資歷既人 咪收到貴一貴都有肯俾錢
同埋有部分service 公立根本冇 .....
新藥/unregistered 的藥公立根本唔會同你冒險(當然講緊有research support 的藥物)。
同意,不過係政府問題多過業界問題
醫生本身過盛, 問題係好多刁民濫用醫療系統. 頭暈又睇急症, 發燒又睇急症. 個個都話自已緊急,根本成個急症室, 有7成人唔係急症既.
我地醫生就係唔學歐美咁放權架啦 吹漲啊
點解你會覺得醫生仲熟過藥劑?明明係兩個專業嚟。

藥劑要較藥到 storage 都係學問嚟
有時要張假紙啫
有問題,要市民幫口出聲

好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞