究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
下,冇問題喎,專才計劃是完美的
真係太睇得起藥劑師
香港嗰班其實只要食唔死你就會過
maximise therapeutic effect 呢啲佢地都懶得搞

講d 咩可以賣平d 藥
其實有時醫生鐘意開branded drug ,跟規舉已經唔可以俾generic 佢,當然你藥房犯法就另計
所以完全唔明拗醫藥分家做乜柒
明明你要止鼻水止頭痛止喉嚨痛一街都成藥
老母見小朋友小小鼻水都衝去睇醫生又為假紙
同埋一兩日病假好多公司都唔洗假紙,而家多埋wfh真係無假紙需要
人地想藥劑師都可以賣假紙
大家嫌貴
但格硬都要拉埋黎講

同藍屍賴疫情係因為黑暴一樣
叫條白卡仔搵份大公司射波咪唔洗假紙囉
有啲老細無所謂到唔入機都無問題
公務員睇醫生平,考到個時候佢就唔會拗
跟本你嘅情況一二都你自己幻想
如果傷風感冒藥咪又係個幾隻,香港人病睇完覺得你啲藥唔掂幾次就轉會

如果專科跟本只會睇病情開藥例子精神科搵啱隻藥都唔容易,邊有咁得閒食你夾棍

而且藥廠咁有牙力,你估分左家佢唔會搞藥房?藥房得賣藥賺錢佢仲唔落力啲食夾棍?
醫生同藥劑食夾埋,喺美國發生過,但一踢爆就要賠一大舊錢兼釘牌
舉個例N隻藥有Paracetamol,藥房收番同價揀隻最平俾你,一係特登留隻最貴你都無仇報
藥物好平,係醫生診金貴
係咪文盲
咁香港都大部份人包括公務員在內都贊成普選 但有冇得普選好明顯都唔係公務員話事
咁都要最上層願意 問題都係還原到基本步
發覺個post好多天真撚咩醫生唔出聲
出聲個啲拉撚晒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞