究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
你自己照下鏡先啦,傻西
你真係當討論區好有影響力咁
起下你底,你仲要做過冷氣軍師
講真
咩醫藥分家,護士/AH role extend根本唔係重點
重點係私營既收費同人工係任開
HA用公帑運作,人工冇可能追到,醫生流失係必然,之後更惡做,惡性循環

政府係有心改,同樓價一樣,立法一野收你皮都得啦
不過根本冇諗住搞
收歸私家醫院,限制醫生薪酬及收費,接近返公立醫療手平
你可以話有抹黑成份,因為我無知
亦因為自己經歷,我對佢地一開始就有偏見,可以話係好撚討厭
所以開個po聽下佢地講法

分唔到好正常,普通人又點會分到,就係睇佢地點講,信唔信嘅姐
唔係你唔喺醫院入面長期做嘢,你點証實佢講嘅料係咪真呀

你咁唔鍾意我’抹黑‘,你不如開個post澄清吓囉

再者,唔係我開個咁嘅post,你邊見到高質回覆呀豬兜
但住真係生活必需品
HA做就算俾你做埋副顧問 你最多可以話住好少少 有個小康之家
出private起碼你生活可以過得富貴
出private生活改善咁多 我都好難怪朋友出去搵銀

HA醫生人工絕對係遠高於中位數 但都要為層普通既樓煩惱 只可以話香港人好慘
乜9共產,反中反上腦?
醫療本應就係公共服務
當生意咁做先有問題
係香港買樓真係好咩 儲埋啲錢去外國買會唔會好啲?
追咩人工呀
新制班醫生人工仲未追到當時舊制當時個班醫生
計埋allowance 廿年前仲高過依家既人工
識投資既咪唔買樓
唔識投資既唯有買樓抗通脹
買外國樓咪仲易俾人呃
好叻呀,喺入面做,出面仲有po抹得仲勁呀,你做咩唔過埋去踩場呀?
#2呀,使唔使俾多次條link你呀?
定你唔敢呀

真係多謝晒你呀,又幫手刷低個印象分

唔撚係討論其實死返出去個喎,喺入邊做嘢嘅高能人士

我見到上面嗰啲可能係醫生嘅人,咁有耐性回答,我都唔好意思對佢哋用詞不當

咁啱你就出現咗比多啲力水
果然自己荷包緊要過病人
你估真係有訓練過咩出面既醫美
叫個醫生睇老細做兩次 就自己黎架啦
講緊追唔到私家人工
人工確實係有年年加
但係講新舊制呢d係冇意思
等於以前公務員有長俸
冇得咁比
香港最講求效率
點會俾你只係做inpatient
所有人都係朝早chur住inpatient
下晝再chur門診或者專科工作 例如內窺鏡通波仔

同埋continuation of care都重要
入院睇你既 覆診睇番自己都容易跟好多
當然有人賤格既 就inpatient自己睇完 覺得麻煩既症就射出公海自己唔睇番
一係你就要有個老死係做醫生
一係就買保險啦
HA醫生邊有時間認真睇你
衝症hea睇都overrun兩個鐘
醫療係人權福利,下下計得咁盡咪窮人冇錢醫病最後死
不嬲都話係醫生數量既問題
一係HA福利好d吸引人入番HA
一係入多d大陸醫生
我覺得兩個方案都可行

同埋英國醫生同大陸醫生 我寧願要大陸
聽話 勤力
英國過黎個個都懶到出汁 做野又求其 知識又貧乏
題外話,想問下師兄依家做AC 要捱幾多年?
咁大陸醫技術醫德問題你擔唔擔心?

其實改善到睇病質素,結果係好嘅,無論係點都會接受,雖然冇拒絕權利
大陸醫生真係唔差,收得平又快手
發燒打支點滴快過你食藥,補身可以食埋中藥
10至15萬保守數黎姐,真實可能GP係15至25萬月入,醫生唔同律師,唔洗咁social,佢都係普通人黎,呢個數佢夠洗咪得,15至25萬月入都夠你喺香港豪住豪洗喇,事實GP太高人工就會引起呢個問題,同埋GP唔係醫療系統最缺果part,咁咪變左又hea又人工高,喺依家果種躺平文化下,我相信有部分後生既醫生都會咁諗
睇上次covid就知喇,成班阿婆阿公入晒醫院,直頭連室內都冇位訓,要幾度訓室外,7到要室外裝暖爐,但其實佢地真係純粹入左醫院,吸下氧,驗下血都冇乜treatment 做過,所以第一一定係狂起醫院,寧願有大量吉床,

第二係加快排期照野,起碼照個電腦掃描可能最長排半年就得,你睇專科第一次基本都冇咩可以做,一定係叫你照左野番黎跟進

第三係高人工請多d病人助理,其實佢地先係最忙,你入過院就知佢地既價值係邊度,呢d起碼易解決過醫生果個問題

第四係喺醫保上做多d,令有返工既第一選擇係去睇私家醫院,而唔係公立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞