究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
有問題講發表
有人答咗你,不過當然,我好支持移民
我係內科做緊副顧問醫生

醫生既角色,你可以當係指揮者,將護士藥劑師同埋其他職能既人拉埋一齊去幫一個病人
醫生學習如何診斷可以提高準備度,同埋為病人度身訂做一個佢想要既結果(例如肺癌病人,有人會想舒服,有人想延長壽命,治療方法都會唔同)
藥劑師對依一方面既認知唔算深,會知道咩病可以用咩藥,但實際幾時用 有冇其他治療方案 病同病之間有咩關聯 佢地未必知得好清楚 特別係有好多大病都係由小病徵引起
當然有訓練 點都可以做到部分醫生既工作,但公立既藥劑師又肯唔肯去訓練一輪再做埋醫生既工作呢
要知道做公家同私家既藥劑師 取態可以好唔同 但而家問題係出係政府醫院

同埋守龍門既急症同街症,你等都係以小時計 最終都可以睇到你
但係專科門診係以年計,問題其實更加嚴重
我睇新症既時候一般見到referral都係一年前以上
但專科門診更加難由藥劑師幫忙,因為就連醫生本身讀左咁多年都未必處理得好
岩呀,支持你
你都痴線
大院既護士先唔忙
細院今日直程護士1對15,大院一定唔會俾依件事發生
護士忙得過HCA?
一班驕子你呢d外人點幫
依家你唔夠權力玩輸咗啫
工作環境除咗病人數目之外,仲有咩係要改善?
可唔可以講多啲
醫生咪又係打工,反對個d醫生都移曬民啦
其實而家護士幫我地睇簡單症 已經幫到好多
我覺得以專科角度 護士幫到我地睇症多過藥劑師
但只要病人多於一個病 要醫生以外既人幫手覆診已經好難

最大問題係而家係文件化既年代
處理文件已經用左一半時間
醫療有兩種做法

1. 睇下有幾多人口,然後睇科學,計數
例如平均每幾多人,會有 d 乜嘢病,每次要幾多醫生,幾多藥
然後安排資源

2. 先訂立資源固定上限
然後人多就要你排

香港一向係後者
經濟好,預算多,咪請醫生

最衰既時候,2000年,試過畢業,醫管局唔請添
仲要話無人保證大學畢業一定要有工做
所以宜家醫管局入面咪好少4X歲既有經驗醫生
唔夠人手, 因為係人工貴,
減一半人工,咪多一倍人手
唔好講無人做呀, 大把人等緊黎做
宜家文件多過乜咁

收一個症
choking一張form
fall risk 一張form
做完都唔使做care
處理文件?可唔可以講多少少
如果行政嘢真係咗哂時間,咁應該係循住減行政嘢嘅方向去諗
竟然有個咁時期
都知醫管局仆街,但估唔到係咁嘅方式
唔撚係掛,巴打係醫生?
啲form本身要做嘅目的係咩?
忙乜柒呀

成隊 pca ea agent 比你點,你都on99
醫管局其實一路係cut資源

1997年有一份哈佛報告
當年結論係
假如維持當年醫療水平,考慮GDP每年增加5%,人口老化等等

一九九六至九七年度公共醫療衛生開支佔本地生產總值(GDP)約2.5%,報告假設香港GDP每年仍然以平均5%速度增長,預計到二○一六年公共醫療衛生開支佔GDP比例將升至3.4%,甚至4%,意味着公共醫療衛生開支佔政府總開支比例將由當時的14%,增加至二○一六年的20%至23%。

然後政府就爲左慳錢
出左藥物名冊,好多藥唔再包
好多野要自費,通波仔,人工關節

最後去到2022年,
公共醫療衛生開支佔政府總開支比例
宜家只係14%

Ref
1. https://today.line.me/hk/v2/article/wGElxw
2. https://www.dh.gov.hk/tc_chi/statistics/statistics_hs/files/2022.pdf
簡單講,政府只係數字上加過資源

如果你考慮埋人口老化等等因素
人均資源係少左
其實就係依家無醫藥分家都可以去藥房搵藥劑師搞傷風感冒
但有幾多人知,就算知都寧願搵個醫生
反而都係$350 ,依家食個飯gel 個甲分分鐘仲平過佢
我唔知你邊間院
我個度HCA請唔夠人 然後不斷sick leave
八本咩都唔肯做
然後一個病房60幾人 夠膽一更得4個格主加一個IC
Dressing搵片姑娘要自己做
HCA人工極低根本留唔到人
本身既用意 係想每一樣野都減少出錯
要減少出錯 最好方法就係公式化 所有野用flowchart就唔會錯

但當所有細微野都要追求完美既時候 結果就係因小失大 你係完成曬個chart既野 但由頭到尾都冇人有時間望過個病人
其實好多藥都係over the counter
唔駛醫藥分家 藥房佬都俾得藥你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞