究竟醫生業界發生咗啲咩問題?

607 回覆
738 Like 72 Dislike
點會攬炒? 留港撚自己食咋嘛。人哋去到邊都搵到錢,香港賺夠喇 玩爛喇咪去第二度再賺
咁外國NP又得?
跟住就係萬能key
永遠話晒RN同其他AH冇診症能力
明明好多地區都證明左 有相應training同經驗係得
驗身報告都想聽醫生解釋多過護士解釋啦
巴打咁好心機覆
條友純反香港醫療 收晒錢
精英代表會利他?咁林鄭一定好幫香港人
一路睇一路笑

大陸醫療叫好?睇過佢地cpr啲片未

英國?NHS咪又爆緊煲 不過佢地無每日150個既問題 未死得住

私家係邊都貴喇 要公立價錢私家服務 不如發下夢實際啲
收晒錢做野 日日都有post 屌醫生 2019 年乜都無
同精神病人解釋我地無害佢一樣
其實extended role係可以解決到問題,但係唔係嚮香港。
呢d野真係橘越淮而枳,人地work唔等於我地work。
睇護士/睇醫生係一個問題上面有人提左。
人手係另一個問題,亦有人提左

同埋我覺得training同制度 係一個好大問題,除左病人會反對,我相信護士本身都會反對,你有extended role,等於你收一樣錢,做多左野亦多左責任,如果話做左可以升,真心,HA點會做到?HA得黑箱作業架之嘛 lol。
你淨係得APN去做又係杯水車薪。

同埋你大學要配合,audit要配合。搵邊個做?,HA班高層,最好乜都唔撚駛做等退休最開心

其實,最實際的方法我認為係改善HA工作環境,extended role呢d反而可以慢慢來,你快都冇用,巿民接受程度有限。
即係 d PR成日玩妖魔化,嚮度話人貪錢出私家,但講呢樣野之前,HA有冇諗過自己工作環境係咪公平?係咪合理?有冇optimize 到d野?高層係咪真係有發揮緊高層的作用,定只係尸位素餐?
一定俾中國人炒到天價,到時最大得益者又係淨係做支那人生意嘅藥房佬
有中國人搶醫療資源根本點解都唔夠,立法會仲成日話大灣區共享醫療資源,除咗弱智藍絲邊個會返上去睇病,最後咪又係中國人走落嚟睇
點止炒撚咗呀
聽聞有醫生踎監踎到依家
屌佢班仆街 搞到香港溶溶爛爛
就將責任推落香港人身上
咁你睇下NP可以診斷咩症
政府醫院而家最水深火熱 係急症同tertiary care
Tertiary care本身已經係需要極高專科既知識
要訓練好一個醫生睇好專科症都唔係必然
你要訓練一個護士診斷專科症係好難

我重申我讚成護士藥劑師處理primary care既野
但而家政府醫院最大既問題係tertiary care既人手短缺
英國私家醫院收費就真係天價啦
大把youtuber都有介紹
佢連資料都唔搵
日日係連登睇 都一堆咁既廢Post
加定唔加幾時輪到醫委會決定
政府要搞既話 既話 200萬人上街反對都可以照過喇

最想醫療界死既一向係政府

睇下COVID果時 夾硬谷爆醫療系統 方便引入內地磚才就知
班醫生唔敢reply
盧寵物
冇人講係人口同規劃問題
咁多支那人
D醫院近幾年先係度擴建
下放權力比其他parties

首先要搵夠人肯做呢d野
唔係升職加薪 邊個想做多d野 負多d責任
如果講開多d senior位 又係錢既問題

就算有人手 做唔做得掂又係另一個問題
training夠唔夠 出左事咩人負責 病人信心問題
醫生仲可能要double check 番果d人既野

改制搞得黎等番10年 可能先會run得到
我係高層會拎d咁伏既野黎搞?
係都叫大陸醫生黎幫手 輕鬆簡單 最緊要符合國情
正解
一毛喺度入晒醫生數
醫生從未控制醫生數量
特衰正苦不停輸入支那人
搞到醫療福利系統爆晒煲
就派一毛狗妖言抹黑醫生
冇人夠膽講 咁咪我講囉!
醫生從未控制醫生數量
特衰正苦不停輸入支那人
搞到醫療福利系統爆晒煲
就指示五毛狗日日妖言惑眾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞