LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
keychron KB 好唔好用?
Leopold隻FC900RBT同Ducky隻One 3 Daybreak ,分別大唔大?我見價錢幾乎一樣,連隻色都一樣咁

嚟緊砌新機,完全唔熟鍵盤,希望巴打們畀啲意見
ducky有rgb
喺日本買左隻r3 108key
Hkd1700開始使用中
Q系不錯, 要mod之後先好聽, 其他系列冇用過唔知

想知係咪得lenovo嘅page up page down先係咁嘅擺位
想買個好用啲但又搵唔到呢隻layout
用唔慣trackpoint?
日本係咪JP Layout 多,唔多US Layout, 我見好多間都冇US Layout
當然係jp 多
我今個星期一喺秋葉原big c 買,好似係最後一部108keys
我都係買左隻TKL US
就係用慣咗track point但而家想換機械鍵盤又搵唔到同樣layout
想手感好過plain domes/dome with scissors又有trackpoint就得IBM M4-1/M13比較易搵,但係layout方面解決唔到

Alps有compact軸可以做到0.5U高嘅鍵還原返你嗰隻Lenovo一模一樣嘅layout,但係即使你自己畫張PCB,都要搵隻trackpoint keyboard嚟劏先拎到trackpoint module同controller。
冇controller或者唔係IBM/Lenovo原裝嘅trackpoint module好難還原返IBM/lenovo嘅操作感,要喺寫firmware方面落啲苦功。

我而家都有兩隻M13,手感方面我可以向你保證,甚至乎好打過好多MX custom。只要Layout適應下就可以享受到手感嘅提升,又可以繼續用你用開嘅trackpoint/mouse buttons,好過為咗用返同一個layout嘥好多功夫。
想問下有無filco, leopold, realforce 以外嘅返工嘅選擇

想要薄身,可以換到key cap,full size 唔該

之前用keychron k4, 法國num pad 唔分開好難用, 而且個keyboard 比較厚, 唔用手托會好攰

之後買咗niz 35g, 可能無乜回彈力隻手好攰

Filco 同leopold 紅軸試過又唔太啱心水
Unicomp New Model M
好詳細
Tenet 70
新手未買過mechanical keyboard想請教一下各位

Keychron啲k系列keyboard 隻黑色做主色keycap版本係咪有咩特別
想買隻K10 Pro 等咗好耐黑色都係無貨
賣完就冇 一定要買灰?
我見K4 Pro嗰啲都係咁
官網冇 香港冇 淘寶都冇

巴打呢隻係灰keycap為主
我嗰隻係黑keycap為主
佢叫RGB Backlight / RGB Backlight - B
佢個名就K10 Pro
但圖就K10
要問吓先
Thanks巴打

Btw見淘寶Keychron旗艦店平好多
代理要濕腳
但如果淘仔無 得香港有 想要都焗住比
屎忽痕走去潤下CHERRY青軸
潤完冇晒聲冇段落感, 正常嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞