LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
Many thanks! 巴打唔講真係唔知
我仲諗緊買唔買好, 上年先開始玩過1千幾蚊既KB
第一次自組, 最擔心搞亂個次序, 好似有好多塊打咁, 上網睇講解都係只提到底外殼>PCB>Plate>軸>Keycup
棉係加入PCB 同Plate 中間?

睇圖plate同pcb夾住兩張,pcb下面一張,case底再有一張
了解,不過可惜而家買唔到qk65v2 , 知唔知下一次group buy 會大約幾耐之後, 會唔會一年先一次
可以留意佢地個discord 有時會restock/下Round GB
邊隻係linear?
想請教一下,我有隻好耐好耐年前既realforce torpe RGB可以調教1.5 / 2.2 / 3mm既行程觸發點

依加d鍵盤係咪無哂依個function?
磁軸/razer隻光軸都得

想問下圖中呢個係咩keyboard?
好似見過irocks有隻差唔多樣
小弟三月中會去東京,想請教下各位大佬邊到有門市可以試下同買realforce 鍵盤
唔該大佬順便想問下R3 同 R3S嘅分別,係咪純粹個設計唔同
R3S 係有線,R3係無線
https://www.realforce.co.jp/products/
想問吓買到嘅係唔係英語佩列?🙏🙏🙏
嚟緊都係去秋葉原
謝謝🙏
果到有冇REALFORCE KEYCAP??
網上一直話冇貨
想問下巨集鍵盤唔計電莖牌子,仲有冇邊隻牌子有
想請教一下
Keychron K1 v4 係咪無鍵帽換?
衣家覺得鍵與鍵之間條隙太大,成日卡手指
你買隻support VIA 嘅keyboard 就可以set marco, 但冇電競嗰啲咁多功能
https://m.youtube.com/watch?v=GtSeo69Y0Zw
有嘅,不過由於矮軸所以好少選擇,Keychron 佢自己都有出,不過冇晒貨。

與其你用差不多$200買鍵帽,你不如買過個新。依家keychron K3 max, nuphy air 75 v2, Lofree flow 都幾好。
謝謝
其實你如果唔係打機,又唔太好custom keyboard ,你可以買個support Logitech Option + 嘅keyboard (eg. K380, K580, etc),你都可以喺 option + 入面set marco.

依家唔同software 可以有獨立 profile,eg, Word 入面 set F1=ctrl+c, Zoom 入面 F1=靜音 之類。

另外佢個smart action 都好有用,你可以留意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞