LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
全香港都用你唔用佢用咩
收到
你可以搵下domikey hhkb keycaps & KBDFans EC hipro 系列,但兩隻都難搵。
會唔會好似Dark Night 咁出現壓力紋?
就黎玩到畀人家暴
上年年頭入坑玩Keychron Q1
之後收左隻Space65 R2
再砌左隻Suger80
然後岩岩抽到TGR Jane v2 me
隻Jris75又岩岩到貨 畀左老虎用
重有隻Jris65 黎緊

不過到而家都未入過GMK 一套連novelties 要成200USD 好貴
只用過淘仔, KBDfans, Domikey 同埋OTC

BTW, 有無人知點解D人Jane 要換Hiney H88 PCB? 好聲D?
Stabs 膠磨膠, 我會用105 205 mix
wire 我會用 BDZ, 用小小就得

btw, 除左TX 同owlab, 其他stabs 既wire 都好伏, 貴小小但唔洗煩
呢兩個牌子各用過幾次都感覺良好 頂多小小adjustment
買過akko, durock, equalz 都伏過
spacebar永遠都好難較到100%冇聲,容錯率好細
上淘寶買套tune stabs wire 既棍仔啦,好過用鉗。好似都係十幾蚊貨仔。

另外淘寶有好多濕星野好好用,大陸興起左custom keyboard 都有好處,Qk etc 令budget keyboard 入門易左好多,多左人玩。而家根本九成keyboard 都係大陸CNC 造出黎

Anyway 自己同朋友都用過好多套tx, space bar 都無rattle, 係試過有一條7u 有小小唔平

另外試過stabs/wire 太多lube, 漏左落pcb都會有d 怪聲,如果有stabs 墊更加似有d 撕開膠紙痴住d 野個d 聲

Tune ztabs 真係緣份,好彩可以唔tune 就乜事都無,有事寧願買過份好過
我而家用兩個細既syringe 都較到條wire嘅,以前就用原子筆
如果你想用mx stem嘅話要改mx slider
Jane ME 跟嗰塊hotswap pcb垃圾嚟 咁jane本身就係h88 compatible所以人人都用h88(solder嘅話
返工茶軸keyboard想要無線+96佈局
睇中咗nuphy halo96但心大心細緊
想請教各位應該去馬, 定係同價位有更好選擇
啱啱睇咗首頁,發現大家都唔推薦電競品牌
顛覆咗我以前一直嘅印象
之前一直用開Logitech
直接早排發現痴鍵
撳一下制會撳埋其他

依家想換過一隻拎黎打機
唔介意嘈同埋所謂嘅低延遲
現成頂點同抵玩之選,係咪都可以滿足到我?

覺得LEOPOLD外型幾岩
平過玩錶/音響/相機啦
冇位擺賣咁啲或者送畀親戚
我買左Keychorn k8 pro
其實pbtfans都係由epbt代工
而家大陸厰的現成好撚屈機
f87 r75 n75
但係睇返epbt而家都唔撚平
同埋有對比pbtfana啲qc真係好啲喎
點解啲自組keyboard個價差咁遠?
睇啱Zoom75但成$230蚊美金
Keychron q1都要$160
有啲一樣aluminum case但只係賣$100美金

差係邊?
諗緊直唔直沖Flico 茶忍或者紅軸,如果平時打機打字
點垃圾法? 如果hotswappable邊塊好?
想買個end game keyboard
睇啱咗 satisfaction75, sonnet 同aero75
想請問咁多位師兄覺得邊款最好?
如果接受到佢個大額頭就sonnet啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞