LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(43) | 消費券攻略喺頭post

999 回覆
8 Like 20 Dislike
$230 美金係custom kb 嚟講相信已經算係budget
信仰
早幾日係地獄道買咗隻leopold FC900R
攞咗返公司用都幾有驚喜 幾好用

嚟緊屋企都想換隻keyboard打機用
leopold係咪無咁適合打機用?
如果係嘅話有咩牌子推薦
(其實諗緊屋企果隻唔買咁貴 都係攞嚟打CS多WASD 同少量打字)
會無端端short咗之後死埋 用住先啦 真係死咗咪再買過塊
Zoom係買marketing 冇信仰可言
Endgame等gok 7v r2
Q5 pro隻紫色幾特別,不過都係等實物出嚟先決定買紫定銀
Wooting 60HE
砌左隻Zoom 75 + KTT Strawberry
就咁廠lubed 啲聲都好好聽
有冇ching推介邊隻linear 再deep啲 thocky 啲
有啲想試Alpaca 點睇呢隻
vertex v1
2023就唔好買jwk喇 買完批軸有leaf tick喊都無謂
Vertex v1/ gateron pro milky都可以睇下
想問下大家 有冇玩過unicomp既鍵盤? 係咪真係同IBM Model M類似
LD隻草莓酒紅, 隻聲好好聽
唔係類似,係一樣
Unicomp塊鋼backplate薄啲、PVC case厚啲,某程度上好過舊M

不過要注意U記Locklight隻藍色燈好燦眼,同埋啲dyesub字好多時會印得唔正

建議買Mini M/New Model M/PC122,其他款太少商業訂單,佢哋應該會俾隻未upgrade新版controller嘅你
近排幫老婆搞搞隻Melody96試force break mod+螺絲加o-ring
即刻冇晒啲鐵撞鐵嘅回音
我諗住9沖紅軸
但未搵到現貨
Keychron Q5 Pro 點解無乜人討論
98layout, 2u0鍵, 又金屬底架,又有volume knob
Zoom同廠嗰個morandi switch
我上面就有講
諗緊入紫色定銀色
手痕想買PE foam 自己 mod下
ching知唔知邊度有得買少量
新手入坑 想問下有咩Linear 既Switch推薦 可以重手少少 打機用
Keychron 係唔係有得custom d 制既擺位?
我唔太鐘意home制放左係pagedown下面
wooting 60HE 啱啱到咗 不過冇numpad有啲唔慣 係咪可以額外connect個numpad咁用? 有冇推介
基本上同藍badge 最後一水一樣

不過你要預tooling 老化 QC比起灰badge差少少咁
油王 夠用有凸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞